Eindrapportage archeologisch vooronderzoek (17590.001) Eltenseweg 1 te Lobith

Gespecificeerde archeologische verwachting Op basis van het archeologisch bureauonderzoek heeft het plangebied een hoge verwachting op het voorkomen van archeologische resten uit de perioden vanaf de IJzertijd. Het plangebied ligt namelijk binnen (het oudere deel van) de Oude Rijn – Pannerden stroomgordel. Deze stroomgordel was actief vanaf ongeveer tussen 600 voor Chr. (Vroege-IJzertijd) tot 1200 na Chr. (Late-Middeleeuwen A). Afzettingen die gesedimenteerd zijn voordat de Oude Rijn - Pannerden stroomgordel ontstond, zijn geërodeerd. Met het ontstaan van de Oude Rijn - Pannerden stroomgordel, en daarmee de vorming van hoger gelegen kronkelwaardruggen, oeverwallen en crevassen, kreeg het plangebied wel een gunstige ligging voor bewoning. Lobith heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de 80-jarige oorlog (1568-1648) als tijdens de Hollandse Oorlog, waarbij in de maand juni van het zogenaamde Rampjaar van 1672 bij Lobith hard werd gevochten tussen het Franse leger en het inferieure Staatse leger en Friese musketiers. Tijdens deze slag (bekend onder de naam Bloedkamp) is het Tolhuis flink beschadigd geraakt. Rondom het Tolhuis hebben ook diverse verdedigingswerken gelegen, in de vorm van wallen en (halve) bastions. Het plangebied heeft echter een ligging op enige afstand (enkele honderden meters) van deze verdedigingswerken. Reeds uitgevoerde archeologisch onderzoeken in de directe omgeving van het plangebied hebben verder tot op heden niet geresulteerd in het aantreffen van archeologische vindplaatsen. Het plangebied is verder gedurende de laatste 250 jaar alleen maar in agrarisch gebruik geweest.

Resultaten inventariserend veldonderzoek De resultaten van het inventariserend veldonderzoek (IVO, verkennende fase direct gecombineerd met de karterende fase) bevestigd de ligging binnen de Oude Rijn – Pannerden stroomgordel. Er zijn oever-/kronkelwaard- op beddingafzettingen aangetroffen, waarbij zich in de top van nature een kalkhoudende ooivaaggrond heeft ontwikkeld. Recente bodemverstorende ingrepen zijn beperkt gebleven tot de bovenste 45 cm, ten gevolge van agrarisch gebruik/het gebruik als boomgaard. Door deze beperkte verstoringsdiepte is er nog sprake van een (deels) intact archeologisch potentieel sporenniveau. De karterende fase van het booronderzoek heeft geen archeologisch relevante indicatoren opgeleverd. Ook zijn er geen antropogeen beïnvloede bodemlagen aangetroffen, welke kunnen duiden op de aanwezigheid van een door de mens gevormde oude cultuurlaag/oude woongrond.

Conclusie Geconcludeerd wordt dat voor het plangebied, op basis van het ontbreken van archeologische indicatoren die kunnen duiden op de aanwezigheid van een archeologische vindplaats, de hoge verwachting bijgesteld dient te worden naar geen verwachting. De hoge verwachting op het aantreffen van archeologische resten, van complextypen in de vorm van een nederzettingscomplex of huisplaats (Landbouwers) en/of van afvuldumps (daterend vanaf de IJzertijd), wordt hiermee niet bevestigd.

Advies Op grond van het ontbreken van aanwijzingen voor de aanwezigheid van archeologische waarden (geen archeologische resten aangetroffen in de versneden en verbrokkelde klei), adviseert Econsultancy om, ten aanzien van de geplande bodemingrepen, in het kader van de Archeologische Monumentenzorg (AMZ), geen vervolgonderzoek te laten plaatsvinden. De geplande ingrepen kunnen, voor zover het archeologische waarden betreft, zonder beperkingen worden uitgevoerd.

Er is geprobeerd een zo gefundeerd mogelijk advies te geven op grond van de gebruikte onderzoeksmethode. De aanwezigheid van archeologische sporen of resten in het plangebied kan nooit volledig worden uitgesloten. Mochten tijdens de graafwerkzaamheden toch archeologische waarden worden aangetroffen, dan dient hiervan melding te worden gemaakt conform artikel 5.10 van de Erfgoedwet uit juli 2016 bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-23w-9cxg
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-to-2926
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:237271
Provenance
Creator Broeke, EMILE ten
Publisher Econsultancy
Contributor Broeke, EMILE ten; ir. Emile ten Broeke (Econsultancy)
Publication Year 2022
Rights info:eu-repo/semantics/restrictedAccess; License: http://dans.knaw.nl/en/about/organisation-and-policy/legal-information/DANSLicence.pdf; http://dans.knaw.nl/en/about/organisation-and-policy/legal-information/DANSLicence.pdf
OpenAccess false
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Text
Format application/pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (6.124 LON, 51.865 LAT); Netherlands