Vlietweg/Abbekesdoel, Bleskensgraaf. Gemeente Graafstroom.

In opdracht van Hazenberg Archeologie heeft IDDS Archeologie in december 2012 een inventariserend veldonderzoek (IVO), verkennende en karterende fase, uitgevoerd aan de Vlietweg / Abbekesdoel in Bleskensgraaf, gemeente Graafstroom. De aanleiding voor dit onderzoek is de aanleg van een nieuw gemaal ter vervanging van het oude gemaal, dat circa 60 m naar het oosten ligt. Op basis van het bureauonderzoek was voor het plangebied een middelmatige verwachting opgesteld. Deze verwachting is gericht op de mogelijke aanwezigheid van resten uit de Late Middeleeuwen – Nieuwe Tijd, tot de 17e eeuw.

Met name de aanwezigheid van een woonheuvel in de directe omgeving van het plangebied onderbouwt deze verwachting. Bij het veldonderzoek is echter geen dergelijke antropogeen ophogingsdek aangetroffen. De ondergrond bestaat uit slappe venige komafzettingen, een oeverwal waarin echter geen resten van menselijk gebruik zijn aangetroffen, en een laag van opgebaggerd en omgewerkt materiaal. Bovendien heeft het karterend onderzoek geen archeologische resten opgeleverd. De verwachting voor het plangebied kan daarom worden bijgesteld naar laag op basis van de bodemopbouw en de afwezigheid van archeologische indicatoren. Daarom wordt geadviseerd geen vervolgonderzoek uit te laten voeren.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-26j-jrh9
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-4fp8-kq
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:55296
Provenance
Creator Koekkelkoren, A.M.H.C.; Moerman, S.
Publisher IDDS Archeologie
Contributor IDDS Archeologie
Publication Year 2014
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Text
Format application/pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (4.748 LON, 51.865 LAT); 38D (kaartblad); Abbekesdoel/Vlietweg (toponiem); Bleskensgraaf (plaats); Graafstroom (gemeente); Zuid-Holland (provincie)