Getuigen Verhalen, Oorlogsliefdekind, soldatenvaders, interview 06

Geïnterviewde 06 meldt zich eind mei 1945 aan als oorlogsvrijwilliger voor, wat hij dacht, de bevrijding van Indonesië van de Japanners. In april 1946 wordt hij in Semarang gelegerd. Hij is ingedeeld bij de Tijger-brigade (T-brigade), 2.7 R.I. Vijf van zijn maten sneuvelden daar al snel tijdens patrouilles. Ook Vader_NL_06 is bij schietincidenten betrokken geweest.

Bij zijn vertrek uit Nederland was hij net een paar maanden verloofd. Seks voor het huwelijk was er voor hen niet bij, ook al wilde Vader_NL_06 dat wel. Al aan het begin van zijn dienstverblijf in Semarang wordt de relatie verbroken. Nauwelijks een week later ontmoet Vader_NL_06 een meisje in de kampong vlak bij de kazerne aan de Karreweg in de wijk Krakatau als hij daar tijdens zijn dienstwacht een ommetje maakt. Hij schat het meisje een jaar of 18, 19 oud. Zij belanden met elkaar in bed in haar hutje. Hij wordt door het meisje ontmaagd. Twee weken later ontmoet hij het meisje weer en hebben ze weer seks. Als hij haar weer wil opzoeken, vertelt een buurvrouw aan Vader_NL_06 dat het meisje zwanger is (van hem) en dat zij verhuisd is naar een ander deel van Semarang. Niet veel later wordt Vader_NL_06 overgeplaatst naar een ander gebied. Daarna ziet hij haar nooit weer.

Als Vader_NL_06 na twee jaar dienst in juli 1948 terugkeert naar Nederland, raakt zijn relatie met zijn verloofde weer aan. Ze trouwen en krijgen vier kinderen. Vader_NL_06 heeft zijn vrouw ooit verteld dat hij het een keertje heeft gedaan met een meisje in Indonesie, maar verzwijgt dat er wellicht een kind uit deze relatie is geboren. Ook zijn kinderen heeft hij hier nooit over verteld. Sinds Vader_NL_06 weduwnaar is, nu zeven jaar geleden, keren zijn gedachten steeds vaker terug naar Indonesië. Hij is nieuwsgierig of hij inderdaad een kind daar heeft verwekt en zou er wel naar op zoek willen. Hij heeft echter weinig aanknopingspunten: naam en adres van de moeder weet hij niet. Het enige aanknopingspunt is de plaats van handeling en de periode waarin zijn kind geboren zou kunnen zijn: februari of maart 1947.

Projectbeschrijving ‘Oorlogsliefdekind’: Tijdens de dekolonisatie-oorlog met Indonesië onderhielden Nederlandse militairen contacten met de lokale bevolking, en dus ook met Indonesische meisjes. Regelmatig werden, vaak onbedoeld, uit deze verhoudingen kinderen geboren. Na de onafhankelijkheidsoverdracht in 1949 keerden de troepen terug naar huis. Een onbekend aantal Nederlands-Indonesische kinderen bleef achter bij hun moeder in het nieuwe Indonesië.

Voor het project Oorlogsliefdekind zijn 18 Oral History interviews met vaders, moeders en de betreffende kinderen gedeponeerd bij DANS. De datasets van deze geïnterviewden bestaan uit audiovisuele interview opnames, de bijbehorende transcripties en eventueel aanvullende data zoals brieven, persoonlijke en officiële documenten, foto's en persoonlijk filmmateriaal van de geïnterviewde. Zie voor meer informatie de link naar de volledige projectbeschrijving met alle bijbehorende interviews verderop op deze pagina.

English summary: Oorlogsliefdekind (Warlovechild) is a crossmedia project that consists of oral history interviews, a website in Dutch, Indonesian and English (www.oorlogsliefdekind.nl & www.warlovechild.org) and several media productions in cooperation with the Dutch broadcasters NPS, VPRO and the Digital Channel. A documentary Tuan Papa is produced for broadcast on Dutch and Indonesian television.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zq2-98me
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-xny-xml
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:41574
Provenance
Creator Stichting Oorlogsliefdekind © - Hellwig, Jean / Wietsma, Annegriet
Publisher Data Archiving and Networked Services (DANS)
Contributor Annegriet Wietsma; Stef Scagliola; Jean Hellwig
Publication Year 2011
Rights info:eu-repo/semantics/restrictedAccess; DANS License; https://dans.knaw.nl/en/about/organisation-and-policy/legal-information/DANSLicence.pdf
OpenAccess false
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format text/MS Word; video/MPEG4
Discipline History; Humanities
Spatial Coverage Nederland / The Netherlands; Indonesië / Indonesia; Nederlands Indië / Dutch Indies