IVO-proefsleuven NoordWest 380 hoogspanningsverbinding gem. Westerkwartier Mastlocaties 654, 655, 657 en 664 (zones 1 - 3 en 5)

AnteaGroup 438001.

Inleiding In de periode 6 april t/m 24 juni 2020 heeft Antea Group, een archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van proefsleuven (IVO-P) uitgevoerd voor een plangebied in de gemeente Westerkwartier.

De directe aanleiding tot het archeologische onderzoek is om een nieuwe hoogspanningsverbinding te realiseren van Eemshaven naar Vierverlaten (afb. 1). Voor de realisatie van deze hoogspanningsverbinding worden masten geplaatst en tijdelijke bouwwegen en –plaatsen aangelegd. Dit verstoord (mogelijk) de bodem, waardoor eventueel aanwezige archeologische resten verstoord of vernietigd kunnen worden. Archeologie is meegenomen in het MER1 , in de formulering van het Voorkeursalternatief (VKA) – bestaande uit diverse bureau- en booronderzoeken2 -, in het Archeologieplan t.b.v. het Inpassingsplan en in het proces van de vergunningverlening. In dit vooronderzoek is de archeologische verwachting van de mastlocaties onderzocht.

In het voortraject zijn echter niet de bouwwegen meegenomen. Alhoewel deze bouwwegen middels zandbanen en rijplaten bovenop het maaiveld worden gerealiseerd, is het niet uitgesloten dat na het verwijderen ervan cultuurtechnische maatregelen (zoals woelen) nodig zijn. Hierdoor kan de bodem alsnog dieper worden verstoord dan door normale cultuurtechnische bewerkingen waardoor eventueel aanwezige archeologische waarden verstoord of vernietigd kunnen worden.

Op basis van het door Antea Group opgestelde cultuurtechnisch rapport zijn voor de bouwwegen en werkterreinen (mastvoetlocaties) de resultaten van het cultuurtechnische onderzoek getoetst aan de regels uit het vigerende bestemmingsplan, het archeologieplan en de verwachtingskaart van The Missing Link.3 Hiertoe is door Antea Group in juli 2019 een QuickScan uitgevoerd.4 Uit deze analyse blijkt daarmee voor welke bouwwegen (naast de 66 genoemde mastvoetlocaties) archeologisch vervolgonderzoek uitgevoerd dient te worden.

Het onderzoeksgebied binnen de gemeente Westerkwartier omvat het gedeelte van de verbinding tussen mastlocaties 653 - 678. Op basis van het vooronderzoek is geconcludeerd dat in de gemeente Westerkwartier de bouwwegen behorende bij mastlocaties 653 – 667 en 669 - 678 onderzocht moeten worden middels verkennende boringen en mastvoeten/werkterreinen 653 - 677 nader onderzocht dienen te worden middels een karterend booronderzoek. Voor de ligging van het plan- en onderzoeksgebied wordt verwezen naar afbeeldingen 1 - 3 alsmede de allesporenkaarten achteraan dit document. Vervolgens heeft Antea Group in 2019 een archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van verkennende en karterende boringen uitgevoerd.5

Een verkennend onderzoek heeft als doel het in kaart brengen van eventuele verstoringen in de bodem, het verkrijgen van enig inzicht in de bodemopbouw van het gebied en aldus het in kaart brengen van kansrijke en kansarme zones wat betreft archeologie. Een karterend onderzoek heeft als doel het in kaart brengen van eventuele verstoringen in de bodem, het verkrijgen van enig inzicht in de bodemopbouw van het gebied en het bepalen van de aan- of afwezigheid van archeologische vindplaatsen.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-2xg-k5c4
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-j5-7dzk
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:260944
Provenance
Creator Bosgraaf, GERLINDE
Publisher Antea Group
Contributor Bosgraaf, GERLINDE; Gerlinde Bosgraaf (Antea Group)
Publication Year 2022
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/; http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Text
Format application/pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (6.471 LON, 53.232 LAT); Netherlands; Provincie: Groningen; Gemeente: Westerkwartier; Plaats: Den Horn en Feerwerd; Toponiem: Weersterweg, Nieuwbrugsterweg en Aduarderdiep