Inventariserend Veldonderzoek te Leiden Sylviusterrein en Boerhaveterrein

De verwachtingen voorafgaand aan het onderzoek op het Sylviusterrein waren redelijk hoog gespannen vanwegen enkele archeologische indicatoren uiti het booronderzoek en de ligging van de Romeins/middeleeuwse vindplaats 'Pomona' op circa 200 m afstand. Het proefsleuvenonderzoek heeft echter geen resten opgeleverd van deze bewoningsperioden. Daarentegen zijn er wel greppels en kuilen aangetroffen, waarvan er enkele opgevuld zijn met baksteen(puin). Op basis van een klein aantal scherven is vastgesteld dat het hierbij gaat om restanten van post-middeleeuwse activiteiten (tussen 1600 en 1800 n. Chr.). Mogelijk moeten deze grondsporen geïnterpreteerd worden als kleiwinningskuilen/greppels, waarvan een aantal later is opgevuld met afval van de baksteenproductie die in dezelfde periode veelvuldig heeft plaatsgevonden in de omgeving. Naast deze kuilen is er een stenen waterput gevonden in het zuidelijk deel van het plangebied. Welke dateringen deze heeft is echter, als gevolg van het ontbreken van vondstmateriaal in de vulling, niet achterhaald. Mogelijk heeft deze waterput op een erf gestaan. Aanwijzingen voor een structuur zijn echter noch in de put noch op historisch kaartmateriaal aangetroffen.

De verwachtingen voorafgaand aan het onderzoek op het Boerhaveterrein waren eveneens redelijk hoog gespannen, met name vanwege de nabijheid van de vindplaats 'Pomona' aan de andere kant van de Wassenaarseweg. Het sleuvenonderzoek heeft echter geen resten uit de Romeins/middeleeuwse periode opgeleverd. Daarentegen is op grotere diepte wel een duin (gelegen op een strandwal) aangetroffen met in de humeuze top prehistorisch vondstmateriaal (aardewerk, vuursteen, natuursteen en bot). Met name op basis van het aardewerk is vastgesteld dat het om laat-neolithische resten gaat.

Op een diepte van circa 140 cm -mv (100 cm -NAP) zijn in een zandige 2 m hoge duintop archeologische bewoningsresten aangetroffen uit de prehistorie. Dit duin is gevormd op de zandige afzettingen van de strandwal, waarop de Romeins/middeleeuwse bewoning van Pomona is aangetroffen. Gezien het snel opkomend grondwater tijdens de aanleg van de put, is besloten alleen langs het zuidelijke profiel het vlak te verdiepen tot op het zand in plaats van over de volle breedte van de put. In de top van het duin heeft zich een duidelijke bodem ontwikkeld in de vorm van een donkere humeuze laag van gemiddeld 25 cm dik. Bij het laagsgewijs afgraven van deze bodem is aardewerk, steen, vuursteen en onverbrand bot aangetroffen. Onder deze zogenaamde vondstlaag zijn in het schone duinzand eergetouwkrassen gevonden, wat wijst op beakkering van dit deel van het duin. Deze primitieve manier van ploegen is in West-Nederland bekend vanaf het laat-neolithicum en blijft tot en met de late ijzertijd (tot de introductie van de keerploeg) in gebruik.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zpa-9f7t
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-kqw-r69
Related Identifier https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-jst-rti
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:34154
Provenance
Creator Archeologisch Onderzoek Leiden BV; Hamburg, T.
Publisher Archeologisch Onderzoek Leiden BV
Contributor Archeologisch Onderzoek Leiden BV
Publication Year 2010
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Collection
Format application/msaccess; MapInfo 7.0; application/pdf; text/plain; image/jpeg
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (4.465 LON, 52.168 LAT); 30F; Sylviusterrein; Boerhaveterrein; Leiden; Zuid-Holland