Eindrapportage archeologisch vooronderzoek (12305.003) Potgieterstraat 20 te Vaassen

Gespecificeerde archeologische verwachting Op basis van het archeologisch bureauonderzoek heeft het plangebied een middelhoge verwachting op het voorkomen van archeologische resten uit de perioden Laat-Paleolithicum t/m Vroege-Middeleeuwen en een lage verwachting voor de perioden Late-Middeleeuwen en Nieuwe tijd. Het plangebied heeft namelijk een landschappelijke ligging op een daluitspoelingswaaier. De van nature voldoende gedraineerde gronden van de daluitspoelingswaaier zullen in principe al voor Jagers-Verzamelaars (Laat-Paleolithicum en Mesolithicum) een gunstige ligging hebben gehad als tijdelijke nederzettingslocatie (jachtkampementen). Vanaf het Neolithicum zal het plangebied ook geschikt zijn geweest als nederzettingslocatie voor Landbouwers. Daluitspoelingswaaiers worden gezien als landschappelijke eenheden waar vaak een hoge dichtheid aan archeologische resten kan worden verwacht. In de directe omgeving van het plangebied zijn tot op heden geen archeologische vondsten gedaan, echter het aantal eerdere uitgevoerde archeologische onderzoeken is ook vrij beperkt. Het plangebied ligt in het gebied van de voormalige jonge ontginningen, waarbij de heidegebieden pas gedurende de tweede helft van de 19e eeuw grootschalig en systematisch zijn ontgonnen. Er zijn ook geen aanwijzingen dat het plangebied tot een agrarisch perceel heeft behoord waar plaggenbemesting heeft plaatsgevonden.

Resultaten inventariserend veldonderzoek De resultaten van het inventariserend veldonderzoek (IVO, verkennende fase direct gecombineerd met de karterende fase) laten over het algemeen een sterk verstoorde bodemopbouw zien. Tot een gemiddelde diepte van circa 150 cm -mv komen geroerde/verstoorde lagen grond voor, ten dele vermengd met resten/brokjes recent beton- en baksteenpuin (bouwpuin). De verstoring is zeer waarschijnlijk gerelateerd aan de bouw van de bestaande school. De onverstoorde bodem betreft direct de C-horizont, in de vorm van sneeuwsmeltwaterafzettingen. Slechts bij één boring, welke op een wat grotere afstand staat van de bestaande bebouwing, is nog een restant van een holtpodzolbodem/bruine bosgrond aangetroffen, vanaf een restant van de verbruinings-Bws-horizont. Alleen voor deze boring geldt dat het archeologisch potentiële sporenniveau nog deels intact is. Voor de overige boringen geldt dat bodemverstorende ingrepen reiken tot minimaal de oorspronkelijke top van de C-horizont dan wel dieper. Hier is het archeologisch potentiële sporenniveau volledig verstoord, met uitzondering van eventueel dieper doorlopende sporen. Voor het gehele plangebied geldt dat het archeologisch potentiële vondstniveau volledig verstoord is.

De karterende fase van het booronderzoek heeft in de geroerde/verstoorde lagen grond/teruggestorte grond (tijdens bouw van de school) resten/brokjes beton- en baksteenpuin (bouwpuin) opgeleverd. Het gaat hier om in de grond verwerkt sloopafval en is niet archeologisch relevant. Er zijn geen indicatoren van enige ouderdom aangetroffen. Daarnaast zijn er geen lagen aangetroffen die wijzen op de aanwezigheid van een oude antropogene bodemhorizonten (oude akkerlagen/cultuurlagen) met een datering die dan mogelijk ouder zou kunnen zijn dan de periode van grootschalige ontginning van het gebied.

Conclusie Geconcludeerd wordt dat er op basis van de resultaten van het booronderzoek er geen aanwijzing zijn om nog restanten van een archeologische vindplaats binnen het plangebied te verwachten. Er zijn dus geen gevolgen voor de voorgenomen bodemingrepen. De gespecificeerde archeologische verwachting op basis van het bureauonderzoek, waarbij een middelhoge verwachting gold op het aantreffen van archeologische indicatoren uit de perioden Laat-Paleolithicum t/m Vroege-Middeleeuwen, kan dan ook worden bijgesteld naar een lage verwachting. Voor de perioden Late-Middeleeuwen en Nieuwe tijd was de verwachting al laag.

Advies Op grond van het ontbreken van aanwijzingen voor de aanwezigheid van archeologische waarden adviseert Econsultancy om, ten aanzien van de geplande bodemingrepen, in het kader van de Archeologische Monumentenzorg (AMZ), geen vervolgonderzoek te laten plaatsvinden. Binnen het merendeel van het plangebied zijn reeds diepgaande bodemverstorende ingrepen uitgevoerd, zeer waarschijnlijk ten tijde van de bouw van de school (in 1975 en met een uitbreiding in 1996). Hierdoor worden archeologische resten dan ook niet meer in situ verwacht (archeologisch potentiële sporen-/vondstniveau is sterk aangetast dan wel volledig verwijderd). Daarnaast zijn er geen archeologisch relevante indicatoren aangetroffen tijdens het onderzoek. Een archeologische vindplaats wordt niet meer verwacht binnen het plangebied.

Er is geprobeerd een zo gefundeerd mogelijk advies te geven op grond van de gebruikte onderzoeksmethode. De aanwezigheid van archeologische sporen of resten in het plangebied kan nooit volledig worden uitgesloten. Econsultancy wil de opdrachtgever er daarom ook op wijzen dat, mochten tijdens de geplande werkzaamheden toch archeologische waarden worden aangetroffen, er conform artikel 5.10 van de Erfgoedwet uit juli 2016 een meldingsplicht geldt bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed). Het verdient aanbeveling ook de regioarcheoloog (de heer H.G. (Harry) Pape-Luijten MA) en de verantwoordelijk ambtenaar van de gemeente Epe (de heer A. Jonker) hiervan per direct in kennis te stellen.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-x46-hxre
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-7n-qqmv
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:225145
Provenance
Creator Broeke, EMILE ten
Publisher Econsultancy
Contributor Broeke, EMILE ten; ir. Emile ten Broeke (Econsultancy)
Publication Year 2021
Rights info:eu-repo/semantics/restrictedAccess; License: http://dans.knaw.nl/en/about/organisation-and-policy/legal-information/DANSLicence.pdf; http://dans.knaw.nl/en/about/organisation-and-policy/legal-information/DANSLicence.pdf
OpenAccess false
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Text
Format application/pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.959 LON, 52.284 LAT); Potgieterstraat 20; Epe; Vaassen; Gelderland