Groningen, Cuypersweg (Gemeente Groningen) Een verkennend booronderzoek. ArGeoBoor rapport 1361

Uit het verkennend booronderzoek is gebleken dat in de hoog- opgeslibde kwelderafzettingen archeologische resten aanwezig kunnen zijn uit de periode ijzertijd tot in de late middeleeuwen. Er zijn geen aanwijzingen gevonden voor vindplaatsen in de vorm van archeologische lagen met houtskoolfragmenten of fosfaatresten. Hiermee lijkt de kans op het aantreffen van overslibde nederzettingsresten ouder dan de middeleeuwen erg klein te zijn geworden. Resten uit de periode middeleeuwen en 1e helft van de nieuwe tijd kunnen nog binnen het plangebied aanwezig zijn. Het gaat dan om wat diepere grondsporen als paalgaten, waterputten, greppels etc. Deze zijn niet door middel van booronderzoek op te sporen, omdat de bouwvoor en een dunne laag daaronder grotendeels zijn afgegraven. Bij werkzaamheden tot in de kwelderafzettingen kunnen archeologische resten bedreigd worden. De exacte diepte staat aangegeven in afbeelding 5. Binnen het plangebied vormen graafwerkzaamheden tot een diepte van grof gezegd 1,0 meter nauwelijks een bedreiging voor eventueel aanwezige archeologische resten.

Op basis van het verkennend booronderzoek wordt aanbevolen om graafwerkzaamheden dieper dan 1,0 m-mv zoveel mogelijk te voorkomen. Zijn graafwerkzaamheden dieper dan 1,0 m-mv niet te voorkomen, wordt een archeologisch vervolgonderzoek in de vorm van proefsleuven noodzakelijk geacht om na te gaan of zich binnen het plangebied nog archeologische resten in de vorm van grondsporen aanwezig zijn. Gravend archeologisch onderzoek mag alleen worden uitgevoerd aan de hand van een door de bevoegde overheid goedgekeurd Programma van Eisen (PvE).

ArGeoBoor wijst erop dat men bij bodem verstorende activiteiten wettelijk verplicht is om eventuele (toevals)vondsten en grondsporen te melden bij de Minister van OC&W (Monumentenwet 1988, artikel 53 ). Het rijk heeft deze taak in de praktijk gedelegeerd naar de lagere overheden. In dit geval wordt aangeraden om in dergelijke gevallen contact op te nemen met de gemeente Groningen. Deze aanbeveling dient te worden voorgelegd aan de bevoegde overheid in dit geval de gemeente Groningen. Deze zullen op basis van de aangeleverde gegevens een selectie besluit nemen over deze aanbeveling.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-26g-8wb5
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-4s9o-if
Related Identifier https://doi.org/10.17026/dans-zmk-vuqx
Related Identifier https://doi.org/10.17026/dans-zrj-vnbu
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:67127
Provenance
Creator Nijdam, L.C.
Publisher ArGeoBoor
Contributor ArGeoBoor
Publication Year 2016
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0; http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Text
Format application/pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (6.578 LON, 53.247 LAT); Cuypersweg; Groningen; Gemeente Groningen; Provincie Groningen