Proefsleuven op de parkeerplaats van de Sint-Cunerakerk

Onder de bouwvoor is een bruine, wat zandige kleilaag zichtbaar waarin fijn baksteenpuin, houtskoolbrokjes en wat Laat-Middeleeuws aardewerk voorkomen. Dit is geïnterpreteerd als een ophogingspakket uit de Late Middeleeuwen of Nieuwe Tijd. Onder dit pakket zijn enkele Laat- Middeleeuwse sporen goed geconserveerd. De ophoging heeft een dikte van ongeveer 80 centimeter. Vanaf 80-100 cm onder maaiveld is een lichtbruine natuurlijke afzetting zichtbaar. Hieronder, rond 120 cm onder maaiveld, op een hoogte van -1,60 m. NAP bevindt zich nog een dunne donkere band kleiig veen.

Noordelijke sleuf, proefsleuf 1 De noordelijke sleuf is aangelegd op het eerste (en enige) sporenvlak, rond 1.40 –NAP, 80 centimeter onder maaiveld. De sporen tekenen zich af in het natuurlijk sediment, dat hier bestaat uit lichtbruin zand of lichtbruine zandige klei. Dit natuurlijk sediment is af en toe wat verstoord met bruine en grijze kleivlekken. Deze vlekken kunnen duiden op een (Laat-Middeleeuws) loopvlak, maar aangezien we hier niet dieper zijn gegaan is dit niet verder getoetst. De sleuf is in delen van twee meter uitgebreid tot een totale lengte van tien meter. In de werkput zijn drie Laat-Middeleeuwse sporen waargenomen. Spoor 1 is een greppel haaks op de werkput. Bij het couperen van dit spoor werd botmateriaal en tien fragmenten keramiek (Pingsdorf en Paffrath) aangetroffen dat uit de 12e eeuw dateert. Spoor 3 is een kuil zonder vondstmateriaal. Spoor 4 is geïnterpreteerd als een kuil, mogelijk een daliegat. Hier zijn geen vondsten uit afkomstig. Spoor 2 betreft een recente drainagesleuf. Aanlegvondsten bestaan uit 13e – 14e eeuws keramiek, met name kogelpot en bijna-steengoed afkomstig uit de ophogingslaag. Het noordwestelijke profiel van de werkput is gedocumenteerd als profiel 1. Het profiel is gefotografeerd en geheel getekend.

Zuidelijke sleuf, proefsleuf 2 Het vlak is rond 1.50 –NAP aangelegd, ongeveer 100 cm onder maaiveld. Dit is het niveau waarop de sporen zichtbaar worden. Het natuurlijk sediment verschilt niet met proefsleuf 1. Spoor 5 is een kuil waarin wat verbrande leem werd aangetroffen. Spoor 6 is een greppel die haaks op de werkput staat. Spoor 7 is ook een greppel met twee afzonderlijke vullingen waaruit wat verbrande leem en houtskool afkomstig is. Er zijn verder geen vondsten afkomstig uit de sporen. Aanlegvondsten bestaan, evenals bij proefsleuf 1, uit kogelpot-en steengoedkeramiek. Het zuidoostelijke profiel is gedocumenteerd. Het gehele profiel is gefotografeerd en twee profielstaten zijn getekend. De greppels houden verband met de Laat-Middeleeuwse verkaveling met een oriëntatie op de Kromme Leek.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-xrt-t8xp
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-n8-v8tq
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:79085
Provenance
Creator Weerd, H. de
Publisher Archeologie West-Friesland
Contributor Gerritsen, S.
Publication Year 2018
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0; http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/pdf; application/msword; image/jpeg; access / accdb; illustrator / ai; qgis / shp
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.059 LON, 52.690 LAT); Dorpsweg 51-53; Nibbixwoud; Gemeente Medemblik; Noord-Holland