Onderzoeksgebied De Omloop te Almkerk, gemeente Woudrichem; archeologisch vooronderzoek: een karterend veldonderzoek (proefsleuven)

In opdracht van de heer P.J.A. Westerlaken en in verband met geplande bouwwerkzaamheden heeft RAAP Archeologisch Adviesbureau in oktober 2012 een inventariserend veldonderzoek (karterende fase) in de vorm van proefsleuven uitgevoerd in onderzoeksgebied De Omloop te Almkerk in de gemeente Woudrichem. Het onderzoeksgebied is onderzocht door middel van acht proefsleuven. De totale onderzochte oppervlakte bedraagt circa 675 vierkante meter. Op deze wijze is circa 11,6% van het onderzoeksgebied onderzocht. Het proefsleuvenonderzoek heeft nauwelijks archeologische resten opgeleverd. Er zijn sporen van drie ontwateringsgreppels aangetroffen, die precies in de lijn van de perceelsgreppels liggen die nog op topografische kaarten uit de 19e eeuw staan afgebeeld.

In de greppels is een handvol vondsten gedaan, zoals enkele scherven uit de Late Middeleeuwen B-Nieuwe tijd B (ca. 1300- 1750 na Chr.), bot en een baksteenfragment. Deze sporen en vondsten worden beschouwd als off site-fenomenen die geen verband houden met bewoning, begraving of andere archeologische vindplaatsen in het onderzoeksgebied. Derhalve vindt ook geen waardering plaats. Op basis van het uitgevoerde onderzoek stelt RAAP Archeologisch Adviesbureau dat er geen sprake is van een behoudenswaardige vindplaats. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat bij de bestaande planvorming dan ook geen waardevolle archeologische resten verstoord zullen worden. Er gelden zodoende geen restricties ten aanzien van de voorgenomen ontwikkeling tot op een diepte van maximaal 220 cm -Mv. De dubbelbestemming Waarde-Archeologie voor het gehele plangebied dient echter wel gehandhaafd te blijven. Uit het booronderzoek is namelijk gebleken dat er een diepere stroomgordel in het plangebied aanwezig is. Met de huidige plannen wordt deze laag niet geraakt en deze hoeft dan ook niet verder onderzocht te worden. De dubbelbestemming zorgt ervoor dat deze laag ook bij toekomstige ingrepen beschermd is.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zup-epdp
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-5q3e-8g
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:54883
Provenance
Creator Dijk, X. van
Publisher RAAP Archeologisch Adviesbureau
Contributor RAAP Archeologisch Adviesbureau
Publication Year 2013
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/rtf; image/jpeg; Excel xls, Mapinfo tab, Accesdatabase mdb
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (4.959 LON, 51.788 LAT); 44E (kaartblad); De Omloop (toponiem); Almkerk (plaats); Woudrichem (gemeente); Noord-Brabant (provincie)