Plangebied Rioolwaterzuivering Zandpad, aanvullend booronderzoek

BAAC bv heeft een inventariserend veldonderzoek met behulp van boringen (karterende fase) uitgevoerd in het plangebied Rioolwaterzuivering Zandpad te Utrecht. Aanleiding voor het onderzoek is het plan de zuiveringsinstallatie uit te breiden, waarbij een omgevingsvergunning aangevraagd dient te worden.

Voor het plangebied is in 2013 een bureau- en verkennend booronderzoek uitgevoerd, waaruit werd geconcludeerd dat binnen het plangebied een hoge verwachting geldt op het aantreffen van archeologische resten uit de steentijd en uit de periode ijzertijd t/m de nieuwe tijd. De uitvoering van dit onderzoek komt voort uit de specifieke verwachting voor vindplaatsen uit het laat-paleolithicum, mesolithicum en neolithicum in een door veen, klei en geroerde grond begraven dekzandlandschap. Het onderhavig onderzoek betreft een aanvulling op een in maart 2015 uitgevoerd mechanisch karterend booronderzoek. Destijds zijn in twee zones binnen het plangebied resten aangetroffen die samenhangen met de aanwezigheid van jagers/verzamelaars. Onderhavig onderzoek dient uitsluitsel te geven of er sprake is van één, twee of meerdere vindplaatsen uit de steentijd en hoe deze zich verhouden tot het begraven dekzandlandschap.

Uit het veldonderzoek is gebleken dat op basis van de laterale en verticale verspreiding van het vondstmateriaal er vermoedelijk sprake is van één grote vindplaats uit de steentijd, of een aaneenschakeling van meerdere kleinere vindplaatsen. Het areaal heeft een omvang van 1,44 ha en omvat de volgende complextypen: extractiekamp; nederzetting; jacht-/verzamelaarskampement. De vindplaats bevindt zich op of aan de oostzijde van een noord-zuid georiënteerde dekzandopduiking. Het aanwezige dekzand komt voor vanaf 1,5 m –mv (0,2 m +NAP). De diepteligging van de archeologische resten in de top van een podzolbodem ligt tussen 2,1 en 3,4 m –mv (-0,19 en -1,38 m +NAP). Dit komt goed overeen met de eerdere bevindingen uit het karterende booronderzoek. In totaal zijn 12 fragmenten bewerkt vuursteen aangetroffen, die na analyse als splinters en afval/debris konden worden geïnterpreteerd. Qua morfologische eigenschappen is de collectie van vuursteenvondsten uniform. Het betreft hier vermoedelijk een assemblage van vuursteenproductie-afval. De datering van deze vuursteenproductie is vooralsnog onduidelijk.

Het terrein heeft een hoge verwachting op een nederzetting of vuursteenextractiekamp uit de steentijd. Gezien de verwachte bodemverstorende activiteiten die tot diep in het aanwezige dekzand zullen reiken, bestaat er een gerede kans dat eventueel aanwezige archeologische resten verstoord worden.

Indien de geplande bodemverstoringen binnen de getrokken vindplaats dieper reiken dan 1,5 m –mv (circa 0,2 tot -1 m +NAP), het niveau vanaf waar dekzand binnen de vindplaats voorkomt, wordt geadviseerd om bodemverstorende ingrepen te vermijden. Als dat niet mogelijk is, zal de steentijd vindplaats, evenals eventuele overige vindplaatsen in het plangebied, moeten worden begrensd, gedateerd en gewaardeerd met behulp van een proefsleuvenonderzoek.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zpb-xanm
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-t39r-i1
Related Identifier https://doi.org/10.17026/dans-x3a-ktcm
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:62318
Provenance
Creator Kalisvaart, C.C.
Publisher BAAC bv
Contributor Kubistal, P.; BAAC bv & Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
Publication Year 2015
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Text
Format application/pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.105 LON, 52.111 LAT); 31H; Rioolwaterzuivering Zandpad; Utrecht; Utrecht; Utrecht