's-Hertogenbosch. Bokhoven. Oppershof. Inventariserend veldonderzoek door middel van proefsleuven

Door de ontwikkeling van het plangebied aan het Oppershof te Bokhoven, gemeente ’s-Hertogenbosch, als woonzone wordt verwacht dat de ondergrond in het plangebied dermate wordt verstoord dat eventueel aanwezige archeologische resten vernietigd zullen worden. Hiervoor is op 22 en 23 februari 2010 een Inventariserend Veldonderzoek door middel van proefsleuven (IVO-P) uitgevoerd door BAAC bv. Het plangebied (zie afb. 1) werd in het verleden gebruikt als graasland en is in het oosten gedeeltelijk afgegraven.

Er werden vier proefsleuven aangelegd. Verspreid over deze sleuven zijn in het vlak 20 features aangetroffen. De aard van de sporen varieert van greppel tot laag tot karrenspoor. De sporen zijn over het algemeen goed bewaard. Bij de aanleg van het vlak en de aanleg van de profielen zijn tien vondstnummers uitgedeeld. Deze bevatten enkel aardewerk en bouwkeramiek. De vondsten zijn zeer goed bewaard.

Tijdens het proefsleuvenonderzoek is voornamelijk informatie vergaard over de geomorfologische situatie in het plangebied. De antropogene sporen getuigen van een gebruik in de late middeleeuwen en nieuwe tijd als landbouwgebied. Er zijn geen nederzettingssporen aangetroffen.

De eerste en oudste fase aangetroffen tijdens het proefsleuvenonderzoek zijn de beddingafzettingen door de stroomgordel van de Hoorzik. Hierna zorgt de Maas voor de oeverwalafzettingen in het gebied. De derde fase toont de eerste sporen van menselijke activiteiten in het plangebied. De oudste sporen, de karresporen, komen voor op de oeverwal. Hun exacte datering is niet gekend, maar ze dateren van na 1200 n.C. Bij de vierde fase wordt het terrein opgehoogd in verscheidene fasen. Deze ophoging gebeurt tussen 1200 en de aanleg van de oudste aangetroffen greppel, namelijk F28 (daterend tussen 1400 en 1600). In een vijfde fase is greppel F28 aanwezig in het gebied. De datering is bepaald door het vondstmateriaal, namelijk tussen het begin van de 15e eeuw en het einde van de 16e eeuw. Rond 1832 wordt de grond opgedeeld in verschillende percelen waarbij de greppels F25, F1, F6, F14 en F15 horen. Dit is de zesde fase van het plangebied. Het perceel heet op de Minuutkaart van 1832 nr 208 en wordt beschreven als perceel gebruikt om hakhout te verzamelen. In een zevende fase worden greppels gegraven door het perceel. Deze zijn voor het eerst aangeduid op de Topografische Militaire kaart uit 1969. Het zijn 5 parallel aan elkaar gelegen greppels, namelijk F1, F2, F3, F17, F19, F21 en F24. Deze greppels raken opgevuld (door demping of zijn dichtgeslibt), waarbij F3 in een achtste fase opnieuw wordt uitgegraven (F46). Deze raakt echter opgevuld, dichtgeslibt of gedempt. In een negende fase van het terrein worden greppels F1 en F3 opnieuw uitgegraven (F36 en F45). Dit gebeurt in een subrecente periode. De tiende en laatste fase van het terrein is de afgraving van het noordoostelijke gedeelte en de huidige bouwvoor.

Op grond van de waardering van de laat-middeleeuwse en nieuwe tijdssporen en vondsten kan worden gesteld dat de vindplaatsen niet behoudenswaardig is. Daarom wordt geadviseerd om het plangebied vrij te geven voor verdere ontwikkeling.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-x6n-zhfs
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-7ryq-h4
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:65759
Provenance
Creator Coppens, E.; Dyselinck, T.
Publisher Data Archiving and Networked Services (DANS)
Contributor Voeten, D.; BAAC bv; gemeente 's-Hertogenbosch
Publication Year 2016
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/pdf; image/tiff; image/jpeg; Microsoft Excel
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.228 LON, 51.737 LAT); Noord-Brabant; 's Hertogenbosch; Bokhoven; Oppershof