Getuigen Verhalen, Papua's in diaspora, interview 20

Geïnterviewde no. 20 wordt geboren in Napan in 1930. Zijn moeder is Papua, zijn vader Moluks. Hij vertelt over de adat en zijn leven als kind. Zijn vader heeft gewerkt als onderwijzer, in het bestuur en bij een Japanse onderneming.

Geïnterviewde gaat naar de lagere school in Manokwari en vervolgens naar de Nederlandse school in Udjung Pandang. Hier verblijft hij wanneer de oorlog uitbreekt. Het contact met zijn ouders wordt geheel verbroken en hij moet stelen om in leven te blijven. Hij vlucht het moeras in als de Amerikanen Makassar bombarderen. Hij volgt daarna 1 ½ jaar de technische school en hoort dan pas dat zijn vader in 1943 door de Japanners onthoofd is.

Na de oorlog gaat hij terug naar Papua. Zijn ouderlijk huis blijkt verwoest. Hij treedt daar in militaire dienst bij de Koninklijke luchtmacht. Hij wordt overgeplaatst naar Makassar waar hij in een KNIL-kazerne verblijft, samen met zijn twee zusjes die hij meegenomen heeft uit Papua. De kazerne wordt aangevallen door Indonesiërs en hevige gevechten breken uit. Verbindingen worden verbroken en geïnterviewde weet een aggregaat in werking te stellen, waardoor verbinding met het Nederlandse oorlogsschip, de Kortenaer, wordt gelegd. Dreigingen dat Udjung Pandang plat zal worden gebombardeerd zorgen ervoor dat de VN ingrijpt en ze worden verscheept naar Semarang. Hij moet kiezen of in dienst treden bij het Indonesische leger of naar Nederland gaan. Hij kiest het laatste. Zijn zusjes worden geadopteerd door een bevriende Molukse familie, zodat hij ze mee naar Nederland kan nemen.

De geïnterviewde maakt deel uit van de ervaringsgemeenschap van ooggetuigen van een migratiegeschiedenis van Nieuw Guinea naar Nederland.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-z9f-95xm
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-p4a-7j8
Source https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-p4a-7j8
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:41193
Provenance
Creator Stichting PACE ©
Publisher Data Archiving and Networked Services (DANS)
Contributor Anke Kamerman
Publication Year 2011
Rights info:eu-repo/semantics/restrictedAccess; DANS License
OpenAccess false
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format text/pdf; text/doc
Discipline History;Social Sciences
Spatial Coverage Ihamaku; Biak; Biak; Manokwari; Nabire; Napan; Saparua; Semarang; Steenwijk; Ujung Pandang (Makassar)