Rotterdam Wollefoppenweg 57b. Een bureauonderzoek en een verkennend inventariserend veldonderzoek door middel van grondboringen.

In opdracht van mevrouw Kaat heeft het team Onderzoek en Rapportage van Archeologie Rotterdam (BOOR) op 11 oktober 2021 een verkennend inventariserend veldonderzoek uitgevoerd in het plangebied Wollefoppenweg 57b te Rotterdam, in de gelijknamige gemeente. In totaal zijn verspreid over het plangebied vier handmatige boringen gezet, tot een maximale diepte van 9,88 m - NAP (4,75 m - mv). Voorafgaand aan het veldonderzoek is voor het gebied een bureauonderzoek gedaan. De onderzoeken zijn verricht, omdat in het plangebied nieuwbouw wordt gerealiseerd. Hierbij zullen tot circa 3,00 m - mv grondroerende werkzaamheden worden uitgevoerd. Daarnaast zal de nieuwbouw worden onderheid. Indien archeologische waarden aanwezig zijn, kunnen deze bij de werkzaamheden worden aangetast of vernietigd.

Uit het bureauonderzoek komt naar voren dat voor het gehele plangebied in principe een onbekende archeologische verwachting geldt voor vindplaatsen uit het Mesolithicum. Dit hangt samen met het gebrek aan inzicht in de dieper gelegen bodemopbouw. Daarnaast geldt voor vindplaatsen uit het Neolithicum een redelijk hoge tot hoge archeologische verwachting. Dit geldt alleen bij de aanwezigheid van zogenaamde stroomgordelafzettingen van de Formatie van Echteld in de diepere ondergrond. Mochten deze ontbreken, dan geldt voor vindplaatsen uit het Neolithicum een lage archeologische verwachting. Tot slot geldt voor het plangebied een lage (of geen) archeologische verwachting voor vindplaatsen uit de Bronstijd tot en met de Nieuwe tijd. Dit hangt samen met het feit dat het oorspronkelijk aanwezige veen (waarschijnlijk grotendeels) is afgegraven ten behoeve van de turfwinning en het gebied, na de droogmaking tot in de jaren 90 van de vorige eeuw, in gebruik is geweest als landbouwgrond.

Uit het verkennend inventariserend veldonderzoek is gebleken dat de ondergrond bestaat uit (voornamelijk) wadafzettingen van de Formatie van Naaldwijk, Laagpakket van Wormer, afgewisseld met veenlagen van de Formatie van Nieuwkoop, Hollandveen Laagpakket. Dit pakket is vanaf gemiddeld 6,33 m - NAP (1,25 m - mv) tot de maximale boordiepte waargenomen. In het plangebied zijn in ieder geval binnen de maximale boordiepte geen aanwijzingen aangetroffen voor de aanwezigheid van stroomgordelafzettingen van de Formatie van Echteld. Het oorspronkelijk aanwezige veenpakket in de top van het bodemprofiel is zoals verwacht niet meer aanwezig, als gevolg van de turfwinning in het gebied in de 17e tot de 19e eeuw. In twee boringen zijn wel in de top van de natuurlijke sequentie, op gemiddeld 6,10 m - NAP (1,02 m - mv), zogenaamde meerbodemafzettingen aangeboord. Deze zijn gevormd in de uitgestrekte plas die was ontstaan na de turfwinning. Na de droogmaking kwamen deze afzettingen aan het oppervlak te liggen en werden ze opgenomen in de bouwvoor. De natuurlijke sequentie wordt afgedekt door een opgebracht klei- en zandpakket met een gemiddelde dikte van 112 cm. Tijdens het veldonderzoek zijn geen stratigrafische niveaus met archeologische potentie waargenomen. Ook zijn in het plangebied geen aanwijzingen aangetroffen voor de aanwezigheid van archeologische vindplaatsen. Concluderend kan gesteld worden, dat de kans klein is dat bij de voorgenomen grondroerende werkzaamheden in het plangebied archeologische waarden verstoord zullen worden.

Op grond van het bureauonderzoek en het verkennend inventariserend veldonderzoek luidt het (selectie)advies voor het plangebied Wollefoppenweg 57b te Rotterdam dat er geen voorzieningen hoeven te worden getroffen om archeologische waarden te behouden of te ontzien. Vervolgonderzoek in het kader van de Archeologische Monumentenzorg wordt niet aanbevolen.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zpz-frcw
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-jw-gl88
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:242190
Provenance
Creator Schiltmans, D.E.A.
Publisher Archeologie Rotterdam (BOOR)
Contributor Archeologie Rotterdam (BOOR)
Publication Year 2022
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/; http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/pdf; application/RAAP Deborah3; application/msexcel
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (4.580 LON, 51.977 LAT); Netherlands; Rotterdam; Wollefoppenweg 57b