Plangebied Meije 5 te Bodegraven, gemeente Bodegraven-Reeuwijk; archeologisch vooronderzoek: een bureauonderzoek

In opdracht van Veldzicht V.O.F. heeft RAAP in mei tot september 2020 een archeologisch vooronderzoek in de vorm van een bureauonderzoek uitgevoerd voor het plangebied Meije 5 te Bodegraven in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Het onderzoek vond plaats in het kader van een omgevingsvergunning.

In het plangebied worden oeverafzettingen van de Meije en mogelijke zijkreken van de Meije verwacht. In de diepere ondergrond bevindt het pleistocene oppervlak zich op circa 10 m -NAP (vanaf circa 8,5 m - mv) en oude wadafzettingen op circa 5 m -NAP (vanaf circa 3,5 m -NAP).

Voor het pleistocene niveau geldt een niet nader gespecificeerde verwachting voor archeologische resten uit het paleolithicum en mesolithicum in de top van het dekzandlandschap. Voor de wadafzettingen geldt een lage verwachting voor archeologische resten uit het neolithicum, uitgaande van een sub-/intergetijdenmilieu die ongeschikt waren voor bewoning.

Voor de oeverafzettingen van de Meije geldt een middelhoge verwachting voor bewoningssporen uit de late ijzertijd en Romeinse tijd (mogelijk vanaf het neolithicum-bronstijd). Vindplaatsen uit deze periode worden gekenmerkt door een vondstspreiding van voornamelijk aardewerk, maar ook fragmenten natuursteen, houtskool, metaal en bot. Bij nederzettingen gaat het veelal om een losse boerderij of een cluster van enkele boerderijen met een omvang van ca. 500 tot 2000 m2. Ook kunnen sporen van agrarische activiteiten zoals perceelgreppels en ploegsporen voorkomen. Het water van de Meije kan zijn gebruikt voor bijvoorbeeld transport of visserij. Deze afzettingen kunnen direct onder het maaiveld worden verwacht.

Voor de periode vanaf de vroege middeleeuwen geldt een hoge verwachting voor sporen van bewoning. Vanaf deze periode is de oever van de Meije als bewoningslint gebruikt om van daaruit het omliggende veengebied te ontginnen. In het begin van de late middeleeuwen (circa 1100) wordt direct ten noorden van het plangebied een motteburcht gebouwd, met een slotgracht. Het plangebied zelf ligt buiten de voormalige slotgracht, maar kan door de inrichting van het naastgelegen terrein archeologische resten herbergen. Op basis van kaartmateriaal uit de nieuwe tijd en uitgaand van bewoningscontinuïteit heeft de bewoning naast -en dus niet in- het plangebied plaatsgevonden. Een eventuele cultuurlaag of ophogingslaag uit deze periode kan worden verwacht vanaf maaiveld. Indien er bodemingrepen plaatsvinden dieper dan 30 cm -mv, wordt aanbevolen in het kader van de bestaande planvorming de onderstaande vervolgstap uit het proces van de Archeologische Monumentenzorg (AMZ) te nemen.

Om de gespecificeerde verwachting aan te vullen en te verfijnen wordt een vervolgonderzoek geadviseerd in de vorm van een inventariserend veldonderzoek door middel van een verkennend booronderzoek. Een dergelijk vervolgonderzoek heeft tot doel de opbouw van de ondergrond, de bodemopbouw en/of bodemverstoringen gedetailleerd in kaart te brengen. Aan de hand daarvan kan de in dit bureauonderzoek opgestelde archeologische verwachting worden getoetst en kunnen concrete gegevens worden verzameld over gaafheid en diepteligging van de verwachte archeologische resten.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-2xn-zq6u
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-ge-ddxg
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:198593
Provenance
Creator RAAP Archeologisch Adviesbureau
Publisher RAAP Archeologisch Adviesbureau
Contributor RAAP Archeologisch Adviesbureau
Publication Year 2021
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Text
Format application/pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (4.753 LON, 52.100 LAT); Netherlands; Bodegraven; Zuid-Holland; Bodegraven-Reeuwijk