De Kleine Kamp doorgrond

Onderdeel van groter onderzoeksgebied, zie OMG 10308 / OZK 19483. - vindplaats 2.

Archeologisch onderzoek aan de Kleine Kamp in het westen van het plangebied Bijsterhuizen in Wijchen heeft een opmerkelijk cluster grondsporen en vondsten uit maar liefst tien verschillende perioden opgeleverd. De vindplaats ligt op de zandkop aan de noordzijde van het omvangrijke Wijchense rivierduinencomplex. In de vlakdekkende opgraving kon de verspreiding van de archeologische overblijfselen uit de meeste tijdvakken duidelijk worden begrensd.

De oudste resten, bestaande uit enkele vuurstenen werktuigen en een concentratie stenen, dateren uit het laat-paleolithicum. In het mesolithicum is op een groot deel van het terrein vuursteen bewerkt en heeft men zich hier voorbereid op de jacht. Vroege landbouwers van de midden- en laat-neolithische Vlaardingencultuur hebben kuilen met nederzettingsafval en talrijke vuurstenen gereedschappen, waaronder enkele bijlen, achtergelaten.

Tot de meest spectaculaire ontdekkingen behoren drie klokbekergraven - waaronder een crematiegraf - uit het einde van de steentijd.

Aan het begin van de midden-bronstijd, rond 1700 voor Chr., lag binnen het onderzoeksgebied een woonerf. Op basis van het 'Hilversum-aardewerk' dat in verschillende sporen is aangetroffen, is een goed beeld te vormen van het opvallend versierde serviesgoed waarvan de mensen zich in die tijd bedienden. Uit de late bronstijd stamt een grote 'werkkuil' en uit de vroege ijzertijd een boerenerf, waarvan het hoofdgebouw op het hoogste gedeelte van het terrein was gesitueerd. In de late ijzertijd bevond zich op deze plaats een klein familiegrafveld. Daarna bleef het lange tijd stil. Uit de tijd van de herontginning in de middeleeuwen, omstreeks de 10e eeuw na Chr., zijn enkele houtskoolmeilers opgegraven. De jongste sporen zijn greppels en sloten die samenhangen met de percelering van het gebied in de nieuwe tijd.

Al met al gaat het dus om een speciale plek in het landschap, die zeer lange tijd grote aantrekkingskracht op de mens heeft uitgeoefend.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-2c6-qz2y
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-zgv9-x6
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:54380
Provenance
Creator Hermsen, I.C.G.
Publisher Data Archiving and Networked Services (DANS)
Contributor Drenth, E.; Grooth, M.E.TH. de; Harmsen, C.; Heunks, E.; Kuppens, W.J.A.; Zeiler, J.T.; Gemeente Nijmegen, Bureau Archeologie en Monumenten
Publication Year 2013
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Text
Format application/pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.742 LON, 51.824 LAT); 39H (kaartbladnummer); Bijsterhuizen vindplaats 2, Kleine Kamp; Wijchen (plaats); Wijchen (gemeente); Gelderland (provincie)