J. van Rooij 2018: Willem Dreeslaan 4 in Papendrecht. Bureauonderzoek en IVO-O. Sweco Archeologische Rapporten 2145.

In opdracht van de gemeente Papendrecht en N.V. HVC heeft Sweco Nederland B.V. een archeologisch bureauonderzoek uitgevoerd naar de locatie Willem Dreeslaan 4 in Papendrecht. De aanleiding voor dit onderzoek is de nieuw- en verbouw van de gemeentewerf en het afvalbergstation (ABS).

Het plangebied bevindt zich in het zuidwestelijke deel van de Alblasserwaard, ten zuiden van de Willem Dreeslaan in Papendrecht, en kenmerkt zich door de mogelijke aanwezigheid van een fossiele rivierloop in nagenoeg het gehele plangebied. Vanwege de normaliter hogere ligging ten opzichte van de omgeving, waren deze plekken in het verleden voorkeurslocaties om te vestigen. Het heeft daardoor volgens de gemeentelijke beleidskaart een middelhoge tot hoge verwachting. De meandergordel die volgens de meandergordelkaart mogelijk binnen nagenoeg het gehele plangebied voorkomt, is de Papendrechtse meandergordel (circa 550 v. Chr. tot 250 n. Chr.). Het zandvoorkomen van dit systeem bevindt zich naar verwachting op een diepte tussen circa 3 en 5,5 m -mv. Op dit zand bevinden zich oeverafzettingen, waarin in potentie archeologische resten vanaf de IJzertijd tot de Middeleeuwen aanwezig kunnen zijn. Historisch kaartmateriaal heeft verder geen aanwijzingen opgeleverd voor potentiële archeologische waarden uit de Nieuwe tijd en waarschijnlijk zelfs de Late Middeleeuwen in dit niveau.

Op basis van het bureauonderzoek is de aan- of afwezigheid van de Papendrecht meandergordel niet te bepalen. Daarom heeft Sweco vervolgonderzoek uitgevoerd door middel van een verkennend booronderzoek. Uit het verkennend booronderzoek blijkt dat in het oostelijke deel van het plangebied, ter hoogte van de 9 t/m 12, een crevasse of nevengeul van de Papendrechtse meandergordel aanwezig is. De afzettingen van dit relatief dunne systeem bestaan uit restgeulafzettingen met daarboven oeverafzettingen. De oeverafzettingen kunnen archeologisch relevant zijn, aangezien deze in het verleden een mogelijk woonoppervlak vertegenwoordigde. Tijdens het booronderzoek zijn echter geen aanwijzingen aangetroffen, zoals een ontkalkt en/of humeus ontwikkeld niveau, die hierop wijzen. De geleidelijke overgang van de oeverafzettingen naar de bovenliggende komafzettingen wijzen juist op een voortdurend nat milieu. Het centrale tot westelijke deel bevindt zich op basis van de boringen in een kenmerkend komgebied, bestaande uit een afwisseling tussen veen (Formatie van Nieuwkoop, Hollandveen Laagpakket) en matig siltige kleien (Formatie van Echteld). Een komgebied is een van origine laaggelegen en nat gebied. Ze werden tot de Late Middeleeuwen nauwelijks tot niet bewoond en waren over het algemeen in gebruik als wei- en/of hooiland. De kans dat binnen het plangebied intacte en behoudenswaardige archeologische resten aanwezig zijn, wordt zeer klein geacht. Op basis van de resultaten van het inventariserend veldonderzoek, waar geen aanwijzingen voor archeologische waarden zijn aangetroffen, wordt voor het plangebied geen vervolgonderzoek aanbevolen. De voorgenomen bodemingrepen kunnen zonder archeologisch voorbehoud worden uitgevoerd.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zxg-bnqv
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-rv-et4a
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:241724
Provenance
Creator Hogervorst, M.
Publisher Data Archiving and Networked Services (DANS)
Contributor Hogervorst, M.; M. Hogervorst (Sweco Nederland B.V.)
Publication Year 2022
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0; http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Text
Format application/pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (4.699W, 51.827S, 4.700E, 51.828N); Zuid-Holland; Papendrecht; Willem Dreeslaan