Bureauonderzoek en Inventariserend veldonderzoek - karterende fase Rietveldseweg 14A, Culemborg gemeente Culemborg (GD)

Laagland Archeologie heeft in augustus 2020 een Bureauonderzoek en Inventariserend veldonderzoek - karterende fase uitgevoerd aan de Rietveldseweg 14A te Culemborg. Het onderzoek vond plaats in verband met de ruimtelijke procedure rondom de sloop van de huidige bebouwing, gevolgd door nieuwbouw van een woning.

Het bureauonderzoek had tot doel een archeologisch verwachtingsmodel op te stellen. Centraal staat daarbij de vraag of en zo ja welke archeologische resten (complextype, datering, diepteligging en gaafheid) in het plangebied kunnen worden verwacht. Hiertoe zijn landschappelijke, archeologische en historische bronnen geraadpleegd.

Het bodemprofiel is vermoedelijk intact. Dit blijkt uit de analyse van het AHN en de bebouwingshistorie. Het plangebied ligt op de Schoonwoerdse stroomgordel. De archeologische verwachting voor het plangebied is hoog voor het Neolithicum tot en met de Late Middeleeuwen en een lage archeologische verwachting tot de Nieuwe Tijd.

In historische tijden (vanaf circa 1832) werd het terrein omschreven als bouwland. In de omgeving van het plangebied was vrijwel geen bebouwing. Mogelijk was het terrein in de omgeving dichter bewoond tot in de Vroege tot Volle Middeleeuwen toen het achterland van Culemborg minder overstromingsgevoelig was. Het plangebied bleef tot rond 1976 onbebouwd.

Dit verwachtingsmodel is getoetst en aangevuld door middel karterend booronderzoek. Het karterend booronderzoek heeft tot doel archeologische vindplaatsen op te sporen. Hiertoe zijn verspreid in het toegankelijke deel van het plangebied karterende boringen gezet. Relevante lagen van de boorkernen zijn gezeefd op archeologische indicatoren. In dit stadium is karterend booronderzoek de meest efficiënte onderzoekswijze om de archeologische potentie van het plangebied in kaart te brengen.

Op basis van het uitgevoerde booronderzoek is de kans klein dat het plangebied archeologische sporen bevat binnen de verstoringsdiepte van de geplande nieuwbouw. Omdat de aangetoonde archeologische niveaus (voornamelijk twee of drie laklagen in oeverafzettingen en het niveau direct daaronder) dieper dan 100 cm liggen. Omdat het terrein te laag ligt ten opzichte van zijn omgeving, zal het ca. 50 cm worden opgehoogd worden. Om die reden worden de waarschijnlijk aanwezige archeologische vindplaatsen niet bedreigd en kunnen deze worden behouden in-situ.

Om deze reden adviseren we geen vervolgonderzoek uit te voeren. Mochten de plannen gewijzigd worden, waardoor bodemingrepen 1 m –mv overschrijden wordt een vervolgonderzoek geadviseerd door middel van een proefsleuvenonderzoek.

De implementatie van dit advies is in handen van de gemeente Culemborg, hierin vertegenwoordigd door de archeologisch adviseur van de gemeente, mevr. M. Stronkhorst (m.stronkhorst@odrivierenland.nl).

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zcz-d9yw
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-wn-26n0
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:181600
Provenance
Creator Raad, JHM de
Publisher Data Archiving and Networked Services (DANS)
Contributor Laagland Archeologie
Publication Year 2020
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0; http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Text
Format application/pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.196 LON, 51.944 LAT); Rietveldseweg 14A; Culemborg; Gelderland