Eindrapportage archeologisch verkennend booronderzoek (8822.001) Vierhouterweg 14-16 te Nunspeet

Resultaten inventariserend veldonderzoek De aangetroffen natuurlijke afzettingen bestaan grotendeels uit matig fijn tot matig grof, zwak tot matig siltig zand met weinig fijn grind. Dit zand is over het algemeen goed gesorteerd en goed afgerond en is geïnterpreteerd als een eolisch dek op de daluitspoelingswaaier. De top van dit zand is slechter gesorteerd en (zwak) grindhoudend. Vermoedelijk is deze afgezet onder invloed van zowel wind als afspoelend water. In de basis van boring 3 is een tweede, ouder pakket afzettingen aangetroffen. Deze is opgebouwd uit goed gesorteerd, zwak siltig, slecht afgerond zand met in de top een grindsnoer (erosierest).

In de top van de natuurlijke afzettingen is een holtpodzolprofiel tot ontwikkeling gekomen. Door verwering is Bws-horizont aangerijkt in kleimineralen. In de top van de holtpodzol lijkt zich in verschillende boringen een vaalbruine cultuurlaag (Apb-horizont) te bevinden. Deze is echter niet of moeilijk te onderscheiden van de neutraalbruine Bws-horizont. Vooralsnog kan hier geen duidelijkheid over gegeven worden. Op de holtpozol ligt een antropogeen eerddek, opgebouwd uit een grijsbruine basis en een donker bruingrijze top. In het merendeel van de boringen ontbreekt dit dek of is het recent geroerd.

Bovenstaande bodemopbouw bleek in de boringen 1 - 3 en 6 grotendeels intact te zijn. Boring 4 bleek tot 2 m (recent) geroerd te zijn. In boring 5 is onder het grijsbruine antropogene eerddek eveneens een verstoorde bodemopbouw aangetroffen. Hier lijkt het bovenliggende eerddek intact en bevat de geroerde laag materiaal dat overeen kom met dit dek. De onderliggende bodemverstoring dateert dan ook vermoedelijk uit de periode van het opbrengen van de oudste fase van het antropogene eerddek (Late-Middeleeuwen - Nieuwe tijd) en wordt vooralsnog beschouwd als archeologisch grondspoor.

Tijdens het veldonderzoek zijn, naast fijn verdeelde baksteenresten en houtskool, in drie van de zes boringen archeologische indicatoren aangetroffen De aangetroffen aardewerkfragmenten zijn relatief klein en vertonen geen diagnostische kenmerken op basis waarvan een gedetailleerde datering mogelijk is. Vooralsnog wordt derhalve uitgegaan van een datering in de periode IJzertijd - Middeleeuwen. De fragmenten zijn aangetroffen in de Apb- / Bws-horizont (boringen 1 en 2) en in de menglaag van Aa-, Apb- / Bws-horizont (boring 6).

Conclusie en advies Op basis van de resultaten van het booronderzoek kan gesteld worden dat sprake is van holtpodzolgronden met in de top daarvan een cultuurlaag. Hier bovenop is een antropogeen eerddek aanwezig dat vermoedelijk ontstaan is in een systeem van plaggenbemesting. Het eerddek is deels verstoord bij aanleg van het schoolterrein. De basis van het eerddek, en het onderliggende profiel, zijn groten-deels intact. Slechts in één boring is een diepe, recente bodemverstoring aangetroffen (boring 4).

Verder heeft het onderzoek aanwijzingen opgeleverd voor de aanwezigheid van één of meerdere vindplaatsen uit de periode IJzertijd - Middeleeuwen. Deze vindplaats wordt verwacht onder het antropogene eerddek. Vanwege de verwachte aanwezigheid van één of meer archeologische vindplaatsen en de grotendeels intacte bodemopbouw wordt geadviseerd om een vervolgonderzoek uit te voeren in de vorm van een proefsleuvenonderzoek.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-z9k-qxpz
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-x6-91y8
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:181596
Provenance
Creator Broeke, E.M. ten
Publisher Econsultancy
Contributor Broeke, E.M. ten; ir. E.M. ten Broeke (Econsultancy)
Publication Year 2020
Rights info:eu-repo/semantics/restrictedAccess; License: http://dans.knaw.nl/en/about/organisation-and-policy/legal-information/DANSLicence.pdf; http://dans.knaw.nl/en/about/organisation-and-policy/legal-information/DANSLicence.pdf
OpenAccess false
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Text
Format application/pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.791 LON, 52.292 LAT); Vierhouterweg 14-16; Nunspeet; Elspeet; Gelderland