Plangebied Aardbeienbrug te Aalsmeer, gemeente Aalsmeer; archeologisch vooronderzoek: een bureauonderzoek

In opdracht van Royal Haskoning DHV heeft RAAP in november 2018 een archeologisch vooronderzoek in de vorm van een bureauonderzoek uitgevoerd voor het plangebied Aardbeienbrug te Aalsmeer in de gemeente Aalsmeer.

Op basis van het bureauonderzoek geldt een lage verwachting voor de aanwezigheid van archeologische resten uit het (laat) paleolithicum tot en met de vroege middeleeuwen. De top van het pleistoceen is naar verwachting geërodeerd. Het getijdenlandschap en opvolgend veenlandschap waren te nat voor permanente bewoning. Pas wanneer het veengebied vanaf de 11e eeuw wordt ontgonnen wordt het bewoonbaar. Het plangebied ligt aan een van de centrale ontginningsassen, namelijk de Uiterweg. Historische kaarten laten zien dat het plangebied vanaf de 17e eeuw in gebruik is geweest als dijk met daarop gelegen weg, waarlangs bebouwing is ontwikkeld. Op de kadastrale minuut uit het begin van de 19e eeuw is een brug zichtbaar ter hoogte van het plangebied. Het betreft de voorganger van de Aardbeienbrug uit 1949. De rooilijnen van de bebouwing is door de eeuwen heen min of meer gelijk gebleven en bevindt zich een aantal meter ten noorden en zuiden van het plangebied.

Om de gespecificeerde verwachting aan te vullen en te verfijnen wordt een vervolgonderzoek geadviseerd in de vorm van een inventariserend veldonderzoek door middel van een verkennend booronderzoek. Een dergelijk vervolgonderzoek heeft tot doel de opbouw van de ondergrond, de bodemopbouw en/of bodemverstoringen gedetailleerd in kaart te brengen.

Aan de hand van voorgestelde methode kan de in dit bureauonderzoek opgestelde archeologische verwachting worden getoetst en kunnen concrete gegevens worden verzameld over gaafheid en diepteligging van de verwachte archeologische resten. Zo kan worden bepaald in hoeverre nog resten van de voormalige brug en eventuele resten van wegdek(ken) te verwachten zijn en kan de opbouw van de dijk worden bepaald. De boringen dienen dan ook minimaal tot 1,0 m in het onverstoorde veen te worden doorgezet.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-z4a-nvjs
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-tn-4f44
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:120604
Provenance
Creator Briels, I.R.P.M.
Publisher RAAP Archeologisch Adviesbureau BV
Contributor RAAP Archeologisch Adviesbureau BV
Publication Year 2019
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/pdf; .pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (4.740 LON, 52.264 LAT); Aardbeienbrug; Aalsmeer; Gemeente Aalsmeer; Noord-Holland