Berkel-Enschot, Koningsoord Fase 4 Berkel-Enschot De Kraan

Samenvatting Op 4 en 5 maart 2019 heeft BAAC een proefsleuvenonderzoek (IVO-P) uitgevoerd in plangebied De Kraan te Berkel-Enschot (gemeente Tilburg). Op basis van het bureauonderzoek is geconcludeerd dat het noordelijke deel van het plangebied een verstoorde bodemopbouw kent. De verwachting voor dit deel van het plangebied gebied is laag. De verwachting voor het zuidelijke deel van het plangebied is daarentegen middelhoog tot hoog.

Door de geplande bodemingrepen, waaronder de aanleg van een retentievijver en drie woningen, dreigt eventueel aanwezige archeologische informatie verloren te gaan. Het doel van het proefsleuvenonderzoek is het aanvullen en toetsen van bovenvermelde gespecificeerde archeologische verwachting.

Uit het bodemkundig onderzoek blijkt dat het plangebied deel uitmaakt van een licht geaccidenteerd, relatief laag gelegen nat dekzandgebied. Het hoogteverschil tussen de lager gelegen zones en de hogere delen zal gering zijn geweest: maximaal enkele decimeters. Vanaf het begin van het Holoceen heeft zich in dit gebied een natte veldpodzol ontwikkeld. Gezien het ontbreken van een duidelijke oude akkerlaag en archeologische sporen zal het plangebied eeuwenlang slechts marginaal gebruikt zijn. Gezien de aanwezigheid van vrijwel intacte podzolprofielen, die zich niet per se in de laagtes bevinden, zal het gebied zijn ontgonnen en vervolgens snel zijn afgedekt met een plaggende. Hierdoor is de natuurlijke bodem in grote delen van het plangebied buiten het ploegbereik gekomen. Plaatselijk is de top van de natuurlijke bodem door verspitting en/of verploeging toch deels in het cultuurdek opgenomen.

Tijdens het onderzoek zijn in het zuidelijke deel van het plangebied 12 proefsleuven aangelegd. Tijdens het onderzoek zijn enkele paalsporen en diverse afwaterings- en perceelgreppels aangetroffen. De datering van de sporen is niet exact bekend vanwege een gebrek aan vondstmateriaal. Gezien de gebrokte vulling van de sporen is een datering in de nieuwe tijd, of eventueel middeleeuwen, waarschijnlijk.

In het plangebied is één archeologisch vindplaats vastgesteld (vindplaats 1) met resten van perceel-inrichting en een ontwateringsysteem. Op basis van de aard en verspreiding van de sporen en de daaruit voortvloeiende waardering wordt de vindplaats als niet-behoudeniswaardig geacht. De archeologische verwachting voor het aangrenzende deel van het plangebied direct ten zuiden van het onderzoeksgebied is bijgesteld naar laag. De kans op het aantreffen van andere vindplaatsen buiten het plangebied blijft gezien ‘de redelijk intacte bodemgesteldheid’, en andere bekende vindplaatsen in de nabije omgeving, wel aanwezig. Voor de omgeving blijft een middelhoge tot hoge verwachting gehandhaafd.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-xj4-d6zh
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-xq-p1gc
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:163095
Provenance
Creator Mooren, J.R.
Publisher BAAC
Contributor Noord-Brabant; BAAC BV
Publication Year 2020
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format jpg/jpeg file; geography markup language; pdf portable document format
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.131 LON, 51.589 LAT); Noord-Brabant; Tilburg; Berkel-Enschot; De Kraan; 50H (kaartblad)