Plangebied Burgemeester Diepstratenlaan te Bakel, gemeente Gemert -Bakel; archeologisch vooronderzoek: een bureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek (verkennend booronderzoek)

In opdracht van de gemeente Gemert -Bakel heeft RAAP in oktober 2019 een archeologisch vooronderzoek in de vorm van een bureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek (verkennend booronderzoek) uitgevoerd voor het plangebied Burgemeester Diepstratenlaan te Bakel. Het onderzoek is uitgevoerd in verband met de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel ter hoogte van de weg Burgemeester Diepstratenlaan, daarnaast zal in het zuidelijk deel van het plangebied (de speelweide) een wadi gerealiseerd worden.

Bureauonderzoek Het plangebied bevindt zich nabij de Peelrandbreuk op de Peelhorst. De Peelhorst bestaat uit oudere rivierafzettingen die tijdens het laat pleistoceen door de wind zijn bedekt zijn met dekzand. Op het dekzand zijn vanaf de middeleeuwen plaggen aangebracht en zijn er hoge zwarte enkeerdgronden en laarpodzolgronden ontstaan. In de omgeving van het plangebied zijn diverse archeologische onderzoeken uitgevoerd en vondsten aangetroffen. De meeste archeologische resten betreffen middeleeuwse erven en akkers met bijbehorend vondstmateriaal. Daarnaast is er ten zuidoosten van het plangebied een ijzertijd erf gevonden. Op basis van historisch kaartmateriaal is gebleken dat het plangebied tot 1983 bestond uit akkerland dat onderdeel was van het dorp Bakel. In 1984 is de huidige woonwijk gebouwd, inclusief de weg Burgemeester Diepstratenlaan die zich bevindt in het noordelijk deel van het plangebied. Op basis van het bureauonderzoek is er een middelhoge verwachting op paleolithische –mesolithische kampementen. Daarnaast is er een hoge verwachting op bewoningsresten (nederzetting en akkers) uit het neolithicum-middeleeuwen. Ook sporen en vondsten uit de middeleeuwen- nieuwe tijd die in verband staan met landbouwactiviteiten, kunnen niet uitgesloten worden.

Veldonderzoek Tijdens het veldonderzoek bleek dat het noordelijke deel van het plangebied van nature tot een dekzandrug behoort. Het natuurlijke reliëf liep af in zuidelijke richting. In het noordoostelijk deel van het plangebied zijn enkele verstoringen opgetreden die mogelijk verband houden met de aanleg van de woonwijk. Het wordt niet uitgesloten dat deze verstoringen ook aanwezig zijn ter hoogte van de Burgemeester Diepstratenlaan. In het zuidelijk deel van het plangebied is een esdek aangetroffen met hieronder een gedeeltelijk intact bodemprofiel van een veldpodzol. In het hele plangebied komen matig fijne matig siltige zanden voor welke geïnterpreteerd zijn als dekzand. De hoge verwachting op bewoningsresten uit het neolithicum-middeleeuwen en voor de middeleeuwse - nieuwe tijdse akkers blijft gehandhaafd.

In het noordelijk deel van het plangebied wordt een archeologische inspectie geadviseerd, zodat de bodemgesteldheid in kaart gebracht kan worden en mogelijk archeologische resten gedocumenteerd kunnen worden. In het zuidelijk deel van het plangebied worden archeologische proefsleuven geadviseerd, zodat de mogelijk aanwezige archeologische resten gewaardeerd kunnen worden.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-z94-wwbm
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-u0-e7va
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:160858
Provenance
Creator Veldhuizen, E.T.A. van; Keijers, D.
Publisher RAAP Archeologisch Adviesbureau bv
Contributor RAAP Archeologisch Adviesbureau bv
Publication Year 2020
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format GeoJson; xlsx
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.734 LON, 51.499 LAT); Netherlands