Tweelingenlaan 44 te Apeldoorn

KSP Archeologie heeft een archeologisch bureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek, verkennende fase (IVO-(O)verig); booronderzoek) uitgevoerd voor de locatie aan de Tweelingenlaan 44 in Apeldoorn (gemeente Apeldoorn). Het onderzoek is uitgevoerd voor de aanvraag van een omgevingsvergunning voor de nieuwbouwplannen van een bedrijfshal met laadkuil.

Het doel van het archeologische bureauonderzoek was het opstellen van een gespecificeerde archeologische verwachting voor het plangebied. Op basis van de landschappelijke ligging binnen een dekzandvlakte of -laagte gelegen op helling- en daluitspoelingswaaierafzettingen en de archeologische onderzoeksmeldingen uit de omgeving is aan het plangebied een lage verwachting toegekend voor zowel vuursteenvindplaatsen uit het Laat-Paleolithicum tot en met het Neolithicum als voor nederzettingsresten uit het Neolithicum tot en met de Nieuwe Tijd.

Vervolgens is deze verwachting getoetst door middel van een inventariserend veldonderzoek, verkennende fase. Uit het booronderzoek is gebleken dat de bodem binnen het plangebied waarschijnlijk een beekeerdgrond is geweest. De 30-50 cm dikke humeuze bovengrond (Ah-horizont) is waarschijnlijk bij de aanleg van het industrieterrein verwijderd, waarna de grond (vanwege de natte omstandigheden) met een ca. 130-150 cm dikke laag zandige grond met afdekkende puinlaag is opgehoogd. Beekeerdgronden zijn laag gelegen en van oorsprong zeer nat en daardoor ongeschikt voor bewoning. Het op grond van het booronderzoek gereconstrueerde landschappelijk beeld komt overeen met het beeld uit het bureauonderzoek, met dien verstande dat er geen sprake is van een dekzandvlakte, maar van omgewerkte sneeuwsmeltwaterafzettingen door een beek. De resultaten van het booronderzoek geven geen aanleiding om de lage verwachting voor resten uit alle archeologische perioden, vanaf het Laat-Paleolithicum tot en met de Nieuwe Tijd, bij te stellen.

Op grond van de aangetroffen landschappelijk situatie in het plangebied en daarmee lage archeologische verwachting adviseert KSP Archeologie geen archeologisch vervolgonderzoek. Ook blijkt uit de geplande ingreepdiepte van 1,1 m -mv dat het potentiële archeologisch niveau, dat vanaf 1,3-1,5 m -mv wordt verwacht, niet wordt aangetast.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-2ce-t46h
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-q6-sk8h
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:198058
Provenance
Creator Schorn, E.A.
Publisher Data Archiving and Networked Services (DANS)
Contributor Schorn, E.A.; E.A. Schorn (KSP Archeologie)
Publication Year 2021
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Resource Type Dataset
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.989 LON, 52.238 LAT); Tweelingenlaan 44; Apeldoorn; Gelderland