Beneden-Leeuwen, Goorstraat-Waterstraat

In opdracht van familie De Ruiter en WF Display Products B.V. heeft onderzoeks- en adviesbureau voor Bouwhistorie, Archeologie, Architectuurhistorie en Cultuurhistorie (BAAC bv) een inventariserend archeologisch veldonderzoek (IVO, karterende fase) uitgevoerd op vier percelen in de gemeente West Maas en Waal, provincie Gelderland. Aanleiding voor dit onderzoek zijn wijzigingen in het bestemmingsplan. Zo zullen in de gebieden 1 en 2 gebouwen verrijzen. De gebouwen zullen niet onderkelderd worden, wat betekent dat de verstoringsdiepte ongeveer een meter zal bedragen. Wel worden de gebouwen gefundeerd met heipalen met een lengte van 11 meter. Als gevolg van de bouwwerkzaamheden bestaat er een gerede kans dat archeologische waarden verstoord of vernietigd zullen worden. In gebied 3 zullen waarschijnlijk industriële activiteiten gaan plaatsvinden. Hierbij worden ook bouwwerkzaamheden verwacht. Het is echter niet geheel duidelijk wat de precieze plannen zijn. In gebied 4 gebeurt waarschijnlijk voorlopig niets. Het bestemmingsplan zal wel gewijzigd worden van agrarisch naar industrieel. Het onderzoek is gesplitst in twee delen, te weten een bureauonderzoek en een inventariserend veldonderzoek door middel van boringen.

Aanbevelingen

Gebied 1 In het gebied zijn, ondanks de hoge verwachting, geen archeologische indicatoren aangetroffen. De hoge verwachting was gebaseerd op de aanwezigheid van een crevasse, die waarschijnlijk meer zuidelijk gelegen is. Er wordt daarom geen vervolgonderzoek aanbevolen.

Gebied 2 In het onderzoeksgebied zijn grotendeels verstoorde oude woongronden aangetroffen. Archeologische sporen zullen daarbij ook verstoord zijn geraakt. Een uitzondering hierop vormt het bodemprofiel bij boring 8. Hier is een vrijwel onverstoord profiel aangetroffen met veel fosfaatvlekken. Aanbevolen wordt het gebied in een straal van 20 te ontzien tijdens de bouwwerkzaamheden. Hierbij kan gedacht worden aan een groenvoorziening of een parkeerplaats. Indien dit niet mogelijk blijkt wordt een proefsleuvenonderzoek aanbevolen, tevens in een straal van 20 meter rondom boring 8. Het proefsleuvenonderzoek heeft tot doel de waarde van de oude woongronden te bepalen. Hierbij kan de exacte aard en ouderdom van bewoning in dit gebied vastgesteld worden, evenals de kwaliteit en gaafheid (mate van verstoring). Eventuele aanwezig grondsporen (bijv. haardplaatsen of huisplattegronden) in het moedermateriaal kunnen bij dit onderzoek ook vastgesteld worden. Voor het overige deel van het onderzoeksgebied is het moeilijk een aanbeveling te geven, aangezien het hier niet mogelijk was boringen uit te voeren. Verwacht mag echter worden dat het bodemprofiel hier verstoord zal zijn evenals eventuele archeologische indicatoren. Dit volgt uit analogie met boringen 7, 9, en 10. Aanbevolen wordt om het proefsleuvenonderzoek rondom boring 8 af te wachten en naar aanleiding daarvan een aanbeveling te geven voor het overige deel van gebied 2.

Gebied 3 In het onderzoeksgebied zijn vrijwel onverstoorde oude woongronden aangetroffen. In boring 11 is baksteen gevonden, dat waarschijnlijk afkomstig is van nu verdwenen bebouwing. Aanbevolen wordt het gebied gezien de hoge archeologische waarde te ontzien tijdens eventuele toekomstige bouwplannen. Mocht dit niet mogelijk blijken, dan wordt aanbevolen in het gebied een proefsleuvenonderzoek uit te laten voeren.

Gebied 4 In het zuidelijk deel van het onderzoeksgebied, de boringen 14 t/m 18, zijn veelal oude, onverstoorde woongronden aangetroffen. Tevens is huttenleem aangetroffen en wellicht een fragment prehistorisch aardewerk. Dit deel is reeds een AMK-terrein met hoge archeologische waarde. Aanbevolen wordt het gebied gezien de hoge archeologische waarde te ontzien tijdens eventuele toekomstige bouwplannen. Mocht dit niet mogelijk blijken, dan wordt aanbevolen in het gehele gebied een proefsleuvenonderzoek uit te laten voeren.

Het overige deel van het gebied bestaat uit een boerenerf. Hier is het bodemprofiel enigszins verstoord. Er zijn, behalve in boring 19, geen duidelijke oude woongronden aangetroffen. Het is niet duidelijk hoe groot de verstoring is en sinds wanneer hier bewoning plaats vindt. Indien er graafwerkzaamheden in dit deel plaats zullen vinden, wordt aanbevolen eerst een proefsleuvenonderzoek uit te laten voeren. Hierbij kan de exacte aard en ouderdom van bewoning in dit gebied vastgesteld worden, evenals de kwaliteit en gaafheid (mate van verstoring). Eventuele aanwezig grondsporen (bijv.haardplaatsen of huisplattegronden) in het moedermateriaal kunnen bij dit onderzoek tevens vastgesteld worden.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-xmf-a9uu
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-8ts-juz
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:40338
Provenance
Creator Hijma, M.P.
Publisher BAAC bv
Contributor BAAC bv
Publication Year 2010
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Text
Format 30 p.; application/pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.527 LON, 51.867 LAT); Goorstraat; Beneden-Leeuwen; Waterstraat; Van Heemstraweg; West Maas en Waal; Nederland; Gelderland; e-ne (MARC21); 39G