Archeologisch vooronderzoek in het kader van de nieuwbouw van woningen aan de Vleumingen te Gendt (‘Spoeltman-locatie’), gemeente Lingewaard

In opdracht van VOF Vleumingen-West heeft Vestigia Archeologie en Cultuurhistorie een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd in de vorm van een bureauonderzoek en een inventariserend veldonderzoek door middel van karterende boringen aan de Vleumingen te Gendt, gemeente Lingewaard. Het project bestaat uit twee delen; een deel van de VOF Vleumingen-West (68 geplande nieuwbouw woningen) met een oppervlakte van ca. 7,8 ha, en aan de oostzijde ligt de ‘Spoeltman-locatie’ (17 geplande nieuwbouw woningen) met een oppervlakte van ca. 5.100 m2. Het onderhavige archeologische vooronderzoek heeft alleen betrekking op deze ‘Spoeltman-locatie’. Voorafgaand aan de ingrepen dient in kaart gebracht te worden welke archeologische waarden mogelijk in het geding zijn.

Op basis van het bureauonderzoek zijn de onderzoeksvragen van de regio Arnhem beantwoord. Hieruit bleek dat tot een diepte van 3,6 m –mv rivierafzettingen van de Formatie van Echteld verwacht werden. In de oeverafzettingen binnen dit pakket kunnen archeologische waarden vanaf de Bronstijd verwacht worden in een archeologische laag; een humeuze, ontkalkte laag met daarin kleine fragmenten aardewerk, houtskool en vuursteen. Op basis van het ten westen van het plangebied uitgevoerde booronderzoek werd verwacht dat in het plangebied een pakket met oeverafzettingen van de Waal aanwezig was met een top op 120-130 cm –mv, afgedekt met een pakket komafzettingen. In het gebied ten westen van het plangebied zijn tijdens het karterende booronderzoek enkele vindplaatsen aangetroffen in de oeverafzettingen van de Waal, mogelijk zijn op dit niveau ook vindplaatsen aanwezig in het plangebied. Aangezien het gebied reeds lang al een agrarische bestemming had, werden in het plangebied geen archeologische waarden uit de Nieuwe Tijd verwacht.

Op basis van het bureauonderzoek is een karterend booronderzoek uitgevoerd. Hierbij zijn tien boringen, verspreid over het plangebied uitgevoerd tot een maximale boordiepte van 4 m –mv (drie boringen) of 2 m –mv (de overige zeven boringen). Het booronderzoek is uitgevoerd met een 12 cm Edelmanboor en een 3 cm guts.

Tijdens het booronderzoek zijn op 370 cm –mv Pleistocene beddingafzettingen aangetroffen (zwak siltig, matig grof zand) van de Formatie van Kreftenheije. De beddingafzettingen worden afgedekt door de 120 tot 150 cm dikke Laag van Wijchen (siltige en zandige klei). Op de Laag van Wijchen is een pakket komafzettingen afgezet (zwak tot matig siltige klei), in de top daarvan is een vegetatiehorizont gevormd. De top van de komafzettingen bevindt zich op een variërende diepte van 150 tot 195 cm –mv. Op de komafzettingen is vanaf de Romeinse tijd een pakket met oeverafzettingen van de Waal afgezet (siltige en zandige klei). In de top hiervan is een recente bouwvoor gevormd van 40 tot 60 cm dik. In de vegetatiehorizont in de top van de komafzettingen en in het pakket met oeverafzettingen van de Waal zijn geen archeologische indicatoren aangetroffen. In het pakket met oeverafzettingen van de Waal zijn geen vegetatiehorizonten of andere mogelijke archeologische lagen aanwezig. Daarom worden in het plangebied geen archeologische waarden verwacht.

Advies Vestigia Archeologie en Cultuurhistorie adviseert daarom om het plangebied vrij te geven voor de voorgenomen ontwikkeling. Het bevoegd gezag, de gemeente Lingewaard, dient eerst over het advies in dit rapport een besluit te nemen. Wanneer het bevoegd gezag besluit dat vervolgonderzoek niet noodzakelijk is en het plangebied wordt vrijgegeven voor de voorgenomen ontwikkelingen, blijft de meldingsplicht archeologische toevalsvondst of waarneming van kracht (Erfgoedwet, artikel 5.10 Archeologische toevalsvondst). Aangezien het nooit volledig is uit te sluiten dat tijdens eventueel grondverzet een archeologische ‘toevalsvondst’ wordt gedaan, is het wenselijk de uitvoerder van het grondwerk te wijzen op de plicht om hiervan zo spoedig mogelijk melding te doen bij het bevoegd gezag, de gemeente Lingewaard, en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zws-s2zu
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-hp-hftp
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:160170
Provenance
Creator Weerheijm, W.J.; Beckers, I.S.J.
Publisher Vestigia Archeologie & Cultuurhistorie
Contributor Puijenbroek, F.P.J. van; Hessing, W.A.M.; W.A.M. Hessing (Vestigia Archeologie & Cultuurhistorie)
Publication Year 2020
Rights info:eu-repo/semantics/restrictedAccess; License: http://dans.knaw.nl/en/about/organisation-and-policy/legal-information/DANSLicence.pdf; http://dans.knaw.nl/en/about/organisation-and-policy/legal-information/DANSLicence.pdf
OpenAccess false
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/pdf; .gml
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.962W, 51.875S, 5.962E, 51.877N); Vleumingen; Gendt; Lingewaard; Gelderland