Transect-rapport 2234: Archeologisch Bureauonderzoek en Inventariserend Veldonderzoek, IVO Verkennende Fase. Boerdonk, Boerdonksedijk 44, Gemeente Meierijstad (NB)

In mei 2019 is een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd in een plangebied aan de Boerdonksedijk 44 in Boerdonk (gemeente Meierijstad). De aanleiding voor het onderzoek vormt de aanvraag van een omgevingsvergunning voor de uitbreiding van twee varkensstallen.

In het plangebied geldt in het vigerende bestemmingsplan ‘Buitengebied’ (2015) een dubbelbestemming Waarde Archeologie 3. Een archeologisch onderzoek is verplicht bij bodemingrepen met een oppervlakte groter dan 250 m2 en dieper dan 30 cm -Mv. Dit betekent dat gezien de omvang (circa 5000 m2) en de diepte (circa 70 cm -Mv) van de voorgenomen bodemingrepen archeologisch vooronderzoek nodig is.

Het archeologisch vooronderzoek bestaat uit een gecombineerd onderzoek, te weten een archeologisch Bureauonderzoek (BO) en een Inventariserend Veldonderzoek (IVO), verkennende fase. Het doel van het archeologisch bureauonderzoek is het specificeren van de archeologische verwachting, dat wil zeggen het aan de hand van beschikbare en nieuwe informatie over de archeologie, cultuurhistorie, geomorfologie, bodemkunde en grondgebruik, bepalen van de kans dat binnen het plangebied archeologische resten kunnen voorkomen. Hiervoor is onder andere het centraal Archeologisch Informatiesysteem (Archis) van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) geraadpleegd, waarin de Archeologische MonumentenKaart (AMK) is opgenomen. Aanvullende (cultuur)historische informatie is verkregen uit divers voorhanden historisch kaartmateriaal. Om inzicht te krijgen in de opbouw en ontwikkeling van het landschap zijn onder andere de bodemkaart en beschikbaar geologisch-geomorfologisch kaartmateriaal geraadpleegd.

Het doel van het inventariserend veldonderzoek is het toetsen en waar mogelijk bijstellen van de gespecificeerde archeologische verwachting, door het verzamelen van informatie over de feitelijke bodemopbouw, bodemreliëf en bodemintactheid in het plangebied. Hiermee ontstaat inzicht in de landschapsvormende processen en landschappelijke eenheden uit het verleden. Op basis hiervan kan een oordeel worden gegeven over waar, wanneer en in hoeverre het gebied in het verleden geschikt was voor de mens. Het inventariserend veldonderzoek is uitgevoerd in de vorm van een booronderzoek (IVO-O).

Op basis van het gecombineerde archeologisch vooronderzoek is vast te stellen dat het plangebied een lage verwachting kent op het aantreffen van archeologische waarden uit alle periodes. • Uit het bureauonderzoek bleek aanvankelijk dat sprake was van een middelhoge verwachting op het aantreffen van waarden uit het Laat-Paleolithicum – Neolithicum, gebaseerd op de ligging van het plangebied op een dekzandvlakte die pas aan het eind van het Neolithicum vernat zal zijn. Door de vernatting van het gebied is het vanaf de Bronstijd waarschijnlijk ongeschikt geweest voor bewoning waardoor vanaf deze periode sprake is van een lage verwachting op het aantreffen van intacte archeologische waarden. Pas vanaf de tweede helft van de 19e eeuw wordt het vochtige heidegebied definitief in cultuur gebracht. • Hiermee samenhangend is tijdens het veldonderzoek in het plangebied een afgetopt dekzandpakket aangetroffen waarin, behoudens één boring met een restant van een Cg-horizont, geen sprake meer is van een oorspronkelijke podzolbodem. Waarschijnlijk is het oorspronkelijke dekzandpakket in het gebied afgegraven voorafgaand aan het opbrengen van het huidige humeuze pakket vanaf de tweede helft van de 19e eeuw. Gezien het ontbreken van restanten van bodemopbouw is hierdoor waarschijnlijk 30-50 cm van de oorspronkelijke bodemopbouw verdwenen, waardoor sprake is van een lage verwachting op het aantreffen van zowel intacte vondstconcentraties als (diepreikende) sporen samenhangend met nederzettingen. Daarmee kan voor het plangebied voor alle periodes een lage verwachting op het aantreffen van intacte archeologische waarden worden vastgesteld.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-z7c-qc2c
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-58-fny2
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:178401
Provenance
Creator Melman, J.G.E.
Publisher Data Archiving and Networked Services (DANS)
Contributor Melman, J.G.E; J.G.E Melman (Transect)
Publication Year 2020
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Text
Format application/pdf; .pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.621 LON, 52.464 LAT); Noord-Brabant; Gemeente Meierijstad; Boerdonk; Boerdonksedijk 44