Kapelle Vroonlandseweg Kasteel Poucques (gemeente Kapelle). Inventariserend Veldonderzoek door middel van proefsleuven

Het plangebied, met daarbinnen dit AMK terrein, werd door middel van gecombineerd geofysisch (weerstand en grondradar) en booronderzoek onderzocht. Daarbij werden de contouren van het voormalige kasteel en omringende gracht(en) goed in beeld gebracht. Op basis van het onderzoek werd het bestaande AMK-terrein uitgebreid.

Bij de geplande ontwikkeling heeft de gemeente Kapelle het archeologisch terrein zo goed als mogelijk ingepast waardoor minimale verstoring van het monument plaatsvindt. Aan de noordzijde van het terrein wordt een nieuwe ontsluitingsweg gerealiseerd. Op basis van het vooronderzoek wordt echter vermoed dat mogelijk een tweede omringende gracht of watergang rond het kasteelterrein aanwezig is. Vóór de aanleg van de weg wil de gemeente Kapelle middels gerichte proefsleuven dit vermoeden toetsen en de eventuele gracht in kaart brengen. De oppervlakte van het plangebied bedraagt circa 4,8 hectaren. Het onderzoeksgebied bedraagt circa 2.000 vierkante meter.

In augustus 2014 werden door Artefact! Advies en Onderzoek in Erfgoed tijdens het proefsleuvenonderzoek twee proefsleuven aangelegd. In het zuiden van beide proefsleuven werd de noordelijke oever van de eigenlijke kasteelgracht gedocumenteerd en in kaart gebracht. Er werden geen resten of aanwijzingen van een houten beschoeiing of stenen (kade)muur langs de kasteelgracht aangetroffen.

Binnen het onderzoeksgebied werd geen tweede kasteelgracht aangetroffen. Wel kwamen de resten van een natuurlijke restgeul of getijdenkreek aan het licht, welke een verklaring vormt voor de lage weerstandswaarden uit het voorgaand weerstandsonderzoek. De restgeul was min of meer oost‐west georiënteerd, was ongeveer 7 meter breed en ca. 1,5 tot 1,75 meter diep (ca. 0,7 tot 0,95 meter –NAP). Uit de onderste opvullingslagen werd een kleine hoeveelheid aardewerk uit de 11de tot 15de eeuw verzameld. De natuurlijke restgeul of getijdenkreek die zich net ten noorden van de omringende gracht van het kasteelterrein Poucques situeert, dateert op basis van het verzameld aardewerk uit een oudere periode dan het eigenlijke kasteelterrein. Dit wil zeggen dat deze nabijgelegen watervoerende kreek een rol heeft gespeeld bij de aanleg van het kasteelterrein en de waterhuishouding van de kasteelgracht in het bijzonder.

De onderzoeksresultaten van dit proefsleuvenonderzoek vormen geen aanleiding tot het aanpassen van de begrenzing van het terrein van hoge archeologische waarde met ARCHIS‐monumentnummer 13775.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-2b4-yrur
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-lfdy-0u
Related Identifier https://doi.org/10.17026/dans-xk3-3ejj
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:61796
Provenance
Creator Diependaele, S.
Publisher Artefact! Advies en Onderzoek in Erfgoed!
Contributor Artefact! Advies en Onderzoek in Erfgoed!
Publication Year 2015
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Text
Format application/pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (3.968 LON, 51.485 LAT); 65H; Vroonlandseweg; Kapelle; Kapelle; Zeeland