Plangebied Dijkweg te Honselersdijk, gemeente Westland; archeologisch vooronderzoek: een bureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek (verkennend booronderzoek)

In opdracht van Lievense Milieu B.V. heeft RAAP in september-november 2020 een archeologisch vooronderzoek in de vorm van een bureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek (verkennend booronderzoek) uitgevoerd voor het plangebied Dijkweg te Honselersdijk in de gemeente Westland. Het onderzoek vond plaats in het kader van een omgevingsvergunningsaanvraag. De plannen bestaan uit het graven van enkele werkputten ten behoeve van het aanpassen van het schema van de gasleiding tot maximaal 2,5 m –mv.

Op basis van het bureauonderzoek bestond een lage archeologische verwachting voor vindplaatsen uit de steentijd. Er bestond een middelhoge archeologische verwachting voor archeologische resten vanaf de midden bronstijd tot de Romeinse tijd in de top van hoger gelegen ruggen van getijdeafzettingen (Laagpakket van Wormer). Er bestond een lage archeologische verwachting voor het Hollandveen en hiermee de perioden midden Romeinse tijd-vroege middeleeuwen. Op basis van archeologische vondsten en historisch kaartmateriaal bestond een hoge archeologische verwachting voor de late middeleeuwen en nieuwe tijd. Het plangebied was vanaf de 17e eeuw onderdeel van het complex Huis Honselersdijk. Zodoende worden in het plangebied mogelijk archeologische resten van bewoning verwacht uit de periode middeleeuwen en zeker resten uit de nieuwe tijd in de vorm van mogelijk bebouwing, tuininrichting en/of gegraven waterpartijen.

Onder een pakket ophoogzand (60-95 cm dik) is een dik pakket rommelige kleilagen aanwezig. Naast relatief recente sporen en verstoringen (zoals sloot- en greppelvullingen en andere vergravingen, als saneringen), lijkt het waarschijnlijk dat de tuinaanleg in het plangebied vanaf de 17 e eeuw tot de vorming van het pakket rommelige kleilagen heeft bijgedragen. Er zijn dan ook resten, sporen of vondsten uit deze periode (en mogelijk eerder) in dit pakket te verwachten. Op basis van de resultaten van het booronderzoek dient de hoge archeologische verwachting voor de nieuwe tijd (en mogelijk de late middeleeuwen) te worden gehandhaafd. Deze verwachting bestaat specifiek voor de tuininrichting en resten van perken, paden en waterpartijen. De watergang uit de 17e eeuw die in het uiterste noorden van het plangebied werd verwacht is waarschijnlijk tijdens de uitgevoerde saneringen (deels) verstoord.

De ongeroerde natuurlijke afzettingen in het plangebied bestaan uit oever -, geul- en beddingafzettingen (Laagpakket van Walcheren), Hollandveen en getijdeafzettingen (Laagpakket van Wormer). Oeverafzettingen van het Laagpakket van Walcheren zijn in 1 boring vanaf 110 cm –mv/0,4 m –NAP aanwezig en hebben geen intacte en ontkalkte top meer: deze is vermoedelijk deel van het bovenliggende rommelige pakket geworden. In 2 boringen is nog een relatief dunne laag Hollandveen aanwezig (vanaf 260-300 cm –mv/1,85-2,2 m –NAP). Hierin zijn geen veraarde niveaus waargenomen. Afzettingen van het Laagpakket van Wormer zijn in het gehele plangebied vanaf 260-278 cm –mv/1,9- 2,05 m –NAP aanwezig en lijken in lager gelegen delen van het landschap te zijn gevormd. Op basis van deze resultaten kan de archeologische verwachting voor de periode bronstijd-vroege middeleeuwen voor het plangebied naar laag worden vastgesteld.

Op basis van de resultaten van het onderzoek blijkt dat in delen van het plangebied en de te graven werkputten mogelijk archeologische resten bedreigd worden door de voorgenomen bodemingrepen. Deze verwachting bestaat specifiek voor de rommelige lagen onder het ophogingspakket, waarin vondsten, archeologische resten en sporen van de tuininrichting van Huis Honselersdijk uit de 17e eeuw en later aanwezig kunnen zijn. Een proefsleuvenonderzoek (IVO-P, karterend/waarderend onderzoek) is in principe de meest geëigende methode van vervolgonderzoek in de zones waar diepe recente verstoringen (als saneringen) afwezig zijn en mogelijk nog archeologische sporen en resten aanwezig zijn. Voorafgaand aan een proefsleuvenonderzoek dient een door de bevoegde overheid goed te keuren Programma van Eisen (PvE) te worden opgesteld.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-x9h-7ckt
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-t2-az6k
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:200752
Provenance
Creator Kroes, R.A.C.; Peeters, D.
Publisher RAAP Archeologisch Adviesbureau BV
Contributor RAAP Archeologisch Adviesbureau BV
Publication Year 2021
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/pdf; .csv; .GeoJson
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (4.224 LON, 52.007 LAT); Netherlands; Honselersdijk; Westland; Zuid-Holland