Berghem. Reconstructie Osseweg

In opdracht van Gemeente Oss heeft BAAC een Opgraving (archeologische begeleiding) uitgevoerd in plangebied Reconstructie Osseweg te Berghem, gemeente Oss. De aanleiding voor het onderzoek is de herinrichting van de Osseweg en vervangen/aanleg van riolering in het plangebied waarbij een gerede kans bestaat dat archeologische waarden vernietigd zullen worden. Voor het plangebied is geen specifiek vooronderzoek uitgevoerd. Het plangebied ligt binnen de bebouwde kom van Berghem, in de gemeente Oss. Het terrein wordt gevormd door de Osseweg vanaf en inclusief de rotonde op de kruising met de Julianastraat in het oosten tot de Vossenbosstraat in het westen. Het plangebied bestaat uit de Osseweg zelf, inclusief de parallelwegen, stoep en groenstroken. De oppervlakte van het plangebied, tevens onderzoeksgebied, bedraagt circa 6225 m2. De te begeleiden werkzaamheden aan de rotonde en ca. 245 m wegtracé omvatten het verwijderen van het bouwzand onder de wegverharding tot (mogelijk) in de C-horizont en het vervangen van het riool onder de parallelweg.

Bij de start van de werkzaamheden aan de rotonde op 11 maart 2019 bleek al gauw dat zich onder de bestrating geen laag bouwzand bevond, maar een pakket gebroken puin. Deze puinlaag bleek prima geschikt om een nieuw wegdek op aan te leggen en hoefde dus niet verwijderd te worden. Dit betekende dat hiermee de noodzaak voor een archeologische begeleiding van de werkzaamheden in de fasen 1 en 3 kwam te vervallen. Op 25 maart 2019 is aan de zuidzijde van het tracé een strook met een lengte van 8,6 meter en 1,7 m breed ontgraven. Deze werkzaamheden zijn begeleid. De aannemer heeft vervolgens, ondanks gemaakte afspraken, verzuimd BAAC in te seinen bij het hervatten van de werkzaamheden. Pas op 13 juni 2019 is weer een bezoek gebracht aan het onderzoeksgebied. In deze periode was men bezig met het vervangen van het riool aan de noordzijde van de Osseweg (fase 4).

De werkzaamheden hier waren tweeledig: in eerste instantie werd het wegdek en het zandpakket daaronder verwijderd tot circa 80 cm onder maaiveld. Vervolgens werd een circa 1,20 meter brede sleuf verdiept (tot circa 1,50 m beneden maaiveld) voor het leggen van een pvc-buis (hemelwaterafvoer). De waarnemingen gedaan tijdens dit bezoek hebben, na overleg met de archeologisch adviseur van de gemeente Oss, de heer F. Kortlang (ArchAeO BV), geleid tot het stopzetten van de archeologische begeleiding op basis van de geconstateerde verstoringen en de daaruit voorkomende verwachting dat het restant van het tracé eveneens verstoord zou zijn.

Gedurende het onderzoek zijn op twee locaties waarnemingen gedaan. Aan de zuidzijde van het tracé is een strook met een lengte van 8,6 meter en 1,7 m breed ontgraven tot onder een onder het wegdek aanwezige puinlaag. Dit niveau bevond zich circa 40 cm beneden maaiveld op 7,39 m +NAP. Dit niveau bleek geheel verstoord, vermoedelijk bij de aanleg van de huidige weg, of bestond wellicht uit opgebrachte grond.

De werkzaamheden aan de noordzijde waren tweeledig: in eerste instantie werd het wegdek en het opgebrachte zandpakket daaronder verwijderd tot circa 80 cm onder maaiveld (circa 7 m +NAP). Het zo ontstane vlak lag geheel in een verstoord of opgebracht pakket. Vervolgens werd een circa 1,20 meter brede sleuf verdiept (tot circa 1,50 m beneden maaiveld) voor het leggen van een pvc-buis (hemelwaterafvoer). Deze sleuf reikte tot in de onverstoorde C-horizont.

Van een onverstoorde bodemopbouw was echter geen sprake: het verstoorde pakket lag hier direct op de C-horizont, er zijn geen sporen van een plaggendek of bodemvorming aangetroffen. De overgang tussen het verstoorde pakket en de C-horizont vertoonde duidelijke sporen van schopsteken. De verstoring reikte tot een diepte van circa 1,30 m beneden maaiveld (6,55 m +NAP). Aan de andere zijde van de rioolsleuf was op de zelfde hoogte een pakket grijs humeus zand zichtbaar, vermoedelijk is een bermsloot aangesneden.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-xxe-ecrg
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-ts-ojbs
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:160137
Provenance
Creator Wal, A. ter
Publisher Data Archiving and Networked Services (DANS)
Contributor BAAC; gemeente Oss
Publication Year 2020
Rights info:eu-repo/semantics/restrictedAccess; License: http://dans.knaw.nl/en/about/organisation-and-policy/legal-information/DANSLicence.pdf; http://dans.knaw.nl/en/about/organisation-and-policy/legal-information/DANSLicence.pdf
OpenAccess false
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/pdf; Gis-bestanden
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.561W, 51.769S, 5.565E, 51.769N); Reconstructie Osseweg; Berghem; Oss; Noord-Brabant