Gemeente Horst a/d Maas. Ooijen - Wanssum Hoogwatergeul. Plangebied O2 te Ooijen

In opdracht van Combinatie Mooder Maas heeft het onderzoeks- en adviesbureau BAAC bv een archeologisch inventariserend veldonderzoek uitgevoerd met behulp van boringen (karterende fase) in het plangebied Ooijen-Wanssum Hoogwatergeul, plangebied O2 (Ooijenseweg) nabij het dorp Broekhuizenvorst (IVO-kartering PLUS). Aanleiding voor het onderzoek is de herinrichting van het plangebied, waarbij de waterhuishouding van de Maas bij (extreem) hoge waterstanden wordt verbeterd. Op deze wijze wordt getracht om de impact van grote overstromingen zoals in 1993 en 1995 in de toekomst te beperken. Ter plaatse van plangebied O2 zal een brug en een dijklichaam worden aangelegd. Bij de werkzaamheden die zullen worden uitgevoerd tijdens de realisatie van de plannen, kan de bodem (plaatselijk) tot maximaal 6 m beneden huidig maaiveld worden afgegraven. Binnen deze diepte kunnen zich archeologische vindplaatsen bevinden, die als gevolg van de werkzaamheden gevaar lopen vernietigd te worden. Conform de huidige wetgeving dienen dergelijke vindplaatsen voorafgaand aan de werkzaamheden in kaart te zijn gebracht, waarbij tevens een uitspraak gedaan dient te worden over de behoudenswaardigheid van een eventueel aanwezige vindplaats. Om dit te kunnen bewerkstelligen, dient in een aantal fases archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd. De verkennende fase, waarbij voornamelijk is gekeken naar de potentie van het (begraven) landschap in relatie tot menselijke bewoning, is reeds uitgevoerd. Onderhavig rapport behandelt de resultaten van het karterende onderzoek.

Het doel van het karterend booronderzoek PLUS is tweezijdig. Enerzijds dienen eventueel aanwezige vindplaatsen in kaart te worden gebracht (hoofddoel). Anderzijds dient zoveel mogelijk informatie te worden verzameld aangaande het onderliggende landschap zodat vragen over de landschapsgenese, de invloed van de mens op het landschap, de potentie van het landschap voor de mens en dergelijke (deels) beantwoord kunnen worden.

Op basis van het vondstmateriaal dat ter plaatse van de vindplaats is aangetroffen, kan worden geconcludeerd dat er aanwijzingen zijn voor bewoning in de perioden ijzertijd/Romeinse tijd en de (volle) middeleeuwen. Qua ouderdom van het landschap waarop de vondsten zijn aangetroffen (Allerød-terras) en de verwachting conform de verwachtingskaart, zouden ook oudere vindplaatsen aanwezig kunnen zijn (vanaf de bronstijd). Hiervoor zijn echter geen aanwijzingen aangetroffen. Voor de perioden bronstijd tot en met de (volle) middeleeuwen dient rekening gehouden te worden met sporen en vondsten (aardewerk, vuursteen, bewerkt natuursteen) van meer plaatsvaste nederzettingen. Het archeologisch relevante niveau bevindt zich op een gemiddelde diepte van 70 cm-mv. Dit betekent dat de vindplaats bij ondiepe verstoringen geen gevaar loopt te worden verstoord. BAAC bv hanteert als uitgangspunt dat verstoringen tot 40 cm-mv in dit gebied geen bedreiging zullen vormen voor het bodemarchief, onder de voorwaarde dat een eventuele ontgraving niet verder erodeert. Hiermee wordt een buffer van circa 30 cm gecreëerd, wat afdoende zou moeten zijn om de vindplaats in situ te kunnen behouden. De vindplaats heeft binnen de contouren van het plangebied een oppervlakte van circa 4000 m2.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zwy-f7ez
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-7sbw-k3
Related Identifier https://doi.org/10.17026/dans-2bc-mgub
Related Identifier https://doi.org/10.17026/dans-z5g-ntah
Related Identifier https://doi.org/10.17026/dans-xws-jdcg
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:73858
Provenance
Creator Putten, M.J. van
Publisher BAAC bv
Contributor BAAC bv
Publication Year 2017
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/pdf; image/jpeg; excel / xlsxx; arcgis / shp
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (6.154 LON, 51.502 LAT); Limburg; Horst a/d Maas; Broekhuizenvorst; Ooijen-Wanssum Hoogwatergeul, plangebied O2 (Ooijenseweg)