Plangebied ALC Poortcamp, deelgebied III te De Lier, gemeente Westland; archeologisch vooronderzoek: een bureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek (verkennend booronderzoek)

Zoals op basis van het bureauonderzoek en het voormalig veldonderzoek in deelgebieden I en II (De Groot, 2007), bestaat de bodemopbouw uit het Laagpakket van Walcheren op Hollandveen op het Laagpakket van Wormer. Een eventuele Woudlaag tussen de twee lagen van het Laagpakket van Walcheren is mogelijk aangetroffen, maar is niet zo duidelijk waargenomen als wordt beschreven in oudere onderzoeken uit de omgeving. De geul van de Gantel heeft zich diep ingesneden in het onderliggende Hollandveen. Onder het Hollandveen zijn in drie boringen sterk gelaagde getijdeafzettingen aangetroffen van het Laagpakket van Wormer.

De belangrijkste potentieel archeologische lagen die werden verwacht, betreffen de volgende: de top van de Laag van Poeldijk (late middeleeuwen vanaf 1200), onderkant Laag van Poeldijk (9e t/m 11e eeuw), Woudlaag en oeverafzettingen van de Gantellaag (ijzertijd en Romeinse tijd).

De top van de Laag van Poeldijk is verstoord tot maximaal 1,35 m - mv (2,33 m -NAP). De verwachting voor de top van deze laag kan naar beneden worden bijgesteld naar laag. In humeuze/kalkloze niveaus in deze Laag van Poeldijk kunnen nog wel archeologische resten uit de late middeleeuwen (9e t/m 11e eeuw) voorkomen. Dit humeuze traject komt voor vanaf een diepte van 0,7 m -mv (ca. 1,75 m -NAP). Op de overgang van de dekafzettingen van de Laag van Poeldijk en de geulafzettingen, is in meerdere boringen een iets donkerder, zwak humeus niveau aangetroffen. Dit niveau is matig stevig en vaak kalkloos. Mogelijk is sprake van een Woudlaag, ofwel een overgebleven humeuzer traject in de klei, waar het veen door het menselijk gebruik van de bodem is verteerd aan de lucht. Het kan ook gaan om een humeuze top van de oeverafzettingen van de Gantellaag. In het plangebied zijn in drie boringen (boring 5, 8 en 10) oeverafzettingen aangetroffen onder zwak zandige kleidekafzettingen. De top van deze oeverafzettingen is soms humeus en kalkloos. Deze Woudlaag of humeuze oeverafzettingen van de Gantel zijn aanwezig in de ondergrond vanaf een diepte van 1,25 m -mv (2,2 m -NAP). De hoge archeologische verwachting voor een oud loopvlak uit de ijzertijd/Romeinse tijd kan gehandhaafd blijven.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zgq-xy9u
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-yr-i20o
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:178302
Provenance
Creator Wolzak, J.A.
Publisher RAAP Archeologisch Adviesbureau B.V.
Contributor RAAP Archeologisch Adviesbureau B.V.
Publication Year 2020
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format .geojson; .csv
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (4.233 LON, 51.957 LAT); Netherlands