Bureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek d.m.v. boringen N215 Omlegging Melissant

In de periode maart/mei 2017 heeft Antea Group in opdracht van de Provincie Zuid-Holland een bureauonderzoek gevolgd door een inventariserend veldonderzoek middels verkennende boringen uitgevoerd ter plaatse van de (omlegging) van de N215 tussen Dirksland en Melissant in de gemeente Goeree-Overflakkee. De directe aanleiding tot het onderzoek is het voornemen van de opdrachtgever om de N215 te verbreden en deels om te leggen bij Melissant. Daarnaast vinden diverse aanpassingen plaats, waarbij eventueel aanwezige archeologische resten zullen worden verstoord dan wel vernietigd.

Het grootste gedeelte van het plangebied kent volgens het vigerende bestemmingsplan géén archeologische waarde, en is derhalve vrijgesteld voor archeologisch onderzoek. Het plangebied kruist echter op drie locaties oude dijken, die op de gemeentelijke beleidskaart de waarde 4 is toegekend. Dit houdt in dat bij ingrepen groter dan 500 m2 en dieper dan 50 cm, archeologisch onderzoek verplicht is gesteld. In overleg met de gemeentelijk ambtenaar archeologie, de heer L. Knöps, is naar voren gekomen dat voor het gehele tracé een bureauonderzoek uitgevoerd dient te worden en de drie dijklocaties (in eerste instantie) middels een verkennend booronderzoek nader onderzocht dienen te worden.

Bureauonderzoek Op basis van het bureauonderzoek werden resten van oude dijken verwacht binnen het plangebied. Er werd geadviseerd om alleen ter plaatse van zone 1 – 3, alwaar oude (middeleeuwse) dijken aanwezig zijn, nader onderzoek in de vorm van een verkennend booronderzoek uit te voeren. Het doel van een dergelijk onderzoek is primair het bepalen van de bodemopbouw- en kwaliteit. De boringen worden conform het boorplan gezet tot op een diepte van 2,0 m – mv. Daarnaast dienen maximaal 2 boringen doorgezet te worden tot 4,0 m – mv.

Booronderzoek Voor alle boringen geldt dat er geen of nauwelijks sprake is van een ontwikkelde bodem. De lagen betreffen de opbouw van het bestaande dijklichaam en de afwisseling van zanden klei is begrijpelijk vanwege de noodzakelijke sterkte van de dijk en de in de regio voorkomende grondsoorten. Op basis van de opbouw van de opgeboorde bodemprofielen kan nergens een fasering van de dijken worden verondersteld. Het beeld is dat de dijken uniform van opbouw zijn en dat de waargenomen opbouw samenhangt met dijkherstel of verzwaring in de nieuwe tijd, maar dat geen kern van de oorspronkelijke dijk is aangeboord.

Op basis van de opgeboorde profielen in de flanken van de bestaande dijken luidt het advies om de uitvoering van de werkzaamheden toe te staan zonder nader archeologisch onderzoek uit te voeren, mits de vergravingen zoals in de verschillende bestekstekeningen weergegeven juist zijn. Indien ter plaatse van de dijken toch dieper gegraven moet worden dan wordt aangegeven op de huidige bestektekeningen, is het aan te bevelen een profielopname van de dijk archeologisch te laten vastleggen.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-xyj-fubs
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-hp-md99
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:131758
Provenance
Creator Teekens, P.C.
Publisher Antea Group
Contributor Sophie, G.; Antea Group
Publication Year 2019
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Text
Format application/pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (4.074 LON, 51.777 LAT); N215; Dirksland en Melissant; Goeree-Overflakkee; Zuid-Holland