Archeologisch vooronderzoek ten behoeve van de herontwikkeling van Landgoed Zonneheuvel aan het Vennenpad 5 in Nunspeet, gemeente Nunspeet

Vestigia Archeologie & Cultuurhistorie heeft een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd in het kader van de voorgenomen herontwikkeling van Landgoed Zonneheuvel aan het Vennenpad 5 in Nunspeet, gemeente Nunspeet.

Aan de hand van het verkennende booronderzoek zijn voor zover mogelijk de volgende onderzoeksvragen beantwoord: - Wat is de mate van gaafheid van de stratigrafische niveaus met archeologische potentie: top stroomgordelafzettingen (Formatie van Echteld) en top veen (Formatie van Nieuwkoop)? - wat zijn de geo(morfo)logische en bodemkundige kenmerken van de ondergrond van het plangebied? - in hoeverre is de oorspronkelijke bodemopbouw intact met het oog op de eventuele aanwezigheid en gaafheid van archeologische vindplaatsen? - bevinden zich in de ondergrond van het plangebied archeologische indicatoren en zo ja, waaruit bestaan deze? - geven de resultaten van het veldonderzoek aanleiding tot vervolgstappen in het kader van de planontwikkeling in relatie tot de archeologische monumentenzorg?

Uit het veldonderzoek is gebleken dat binnen het plangebied een dunne bouwvoor aanwezig is. Deze bouwvoor heeft een scherpe overgang naar het (verstoorde) moedermateriaal. Hierdoor is het aannemelijk dat binnen het plangebied afgraving heeft plaatsgevonden. Tijdens deze afgraving zullen eventuele archeologische waarden verloren zijn gegaan.

Advies Binnen het plangebied zijn aanwijzingen gevonden voor afgraving. Hierdoor is de kans op het aantreffen van archeologische waarden in te schatten als laag. Eventueel archeologisch erfgoed zal zijn verstoord tijdens deze werkzaamheden.

Op basis van de resultaten van onderhavig onderzoek is de archeologische verwachting voor het plangebied daarom bijgesteld naar ‘laag’ en adviseert Vestigia Archeologie & Cultuurhistorie dan ook geen vervolgstappen in het kader van de Archeologische Monumentenzorg (AMZ). Aangezien het nooit volledig is uit te sluiten dat tijdens eventueel grondverzet een archeologische ‘toevalsvondst’ wordt gedaan, is het wenselijk de uitvoerder van dit grondwerk te wijzen op de plicht om hiervan zo spoedig mogelijk melding te doen bij het bevoegd gezag - de gemeente Nunspeet - en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-x45-q75p
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-ai-emhe
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:155952
Provenance
Creator Schrijvers, R.
Publisher Vestigia bv
Contributor Satijn, O.P.N.; Vestigia bv
Publication Year 2019
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.789 LON, 52.371 LAT); Zonneheuvel; Nunspeet; Gemeente Nunspeet; Gelderland