Transect-rapport 1758: Een Archeologisch Bureauonderzoek. Bergen op Zoom, Ruytershoveweg, gemeente Bergen op Zoom (NB).

In juni 2018 is een archeologisch bureauonderzoek (BO) uitgevoerd in een plangebied aan de Ruytershoveweg te Bergen op Zoom (gemeente Bergen op Zoom). De aanleiding van het onderzoek is de omgevingsscan voor de herontwikkeling van het terrein. Het voornemen bestaat om in het plangebied een distributiecentrum te realiseren. Het archeologische onderzoek vindt plaats om inzicht te krijgen in de aard van de eventueel te verstoren archeologische waarden en om in kaart te brengen wat de gevolgen zijn van eventuele ingrepen in de ondergrond op deze archeologische waarden. Alvorens de daadwerkelijke bodemverstoringen kunnen plaatsvinden, dient hiervoor een omgevingsvergunning te worden aangevraagd.

Vanuit het bestemmingsplan ‘Buitengebied Oost (2012)’ bestaat voor het plangebied een archeologische onderzoeksplicht. De reden hiervoor is dat er bij de voorgenomen ingreep dermate grondverzet zal plaatsvinden, dat de oorspronkelijke bodem - en eventueel aanwezige archeologische resten - in het gebied kunnen worden verstoord. Dit rapport beschrijft de resultaten van een archeologisch vooronderzoek in het plangebied en voorziet in die plicht.

Op basis van het bureauonderzoek ligt het plangebied op terrasafzettingswelvingen die bedekt zijn met dekzand en waarin zich een laarpodzolgrond heeft ontwikkeld. Mogelijk is ook nog een laag stuifzand op het dekzand aanwezig. De periode waarin dit dekzand aantrekkelijk voor bewoning was hangt af van de veenbedekking van het plangebied. Indien het plangebied niet met veen is overdekt, blijft het dekzand gedurende alle archeologische periodes aantrekkelijk voor bewoning. In dat geval heeft het plangebied een middelhoge archeologische verwachting op archeologische vondsten en/of sporen uit de periode Laat-Paleolithicum-Middeleeuwen. Indien het plangebied in het Neolithicum echter met veen is overdekt, heeft deze verwachting alleen betrekking op archeologische vondsten en/of sporen uit de periode Laat-Paleolithicum-Neolithicum. Wanneer het gebied met veen is overdekt, is het immers tot aan de ontginning te nat om aantrekkelijk voor bewoning te zijn. Of het plangebied met veen overdekt is geweest, is op basis van het bureauonderzoek niet te bepalen.

Op basis van het ontbreken van aanwijzingen voor bewoning op historisch kaartmateriaal vanaf 1787 geldt voor het plangebied een lage archeologische verwachting op sporen van bebouwing uit de LateMiddeleeuwen en Vroege- en Midden-Nieuwe Tijd. Wel zouden sporen van landgebruik uit deze periode aanwezig kunnen zijn.

Bovenstaande archeologische verwachting is sterk afhankelijk van de mate van intactheid van de bodem. Bij vervening en ontginning kan de oorspronkelijke en archeologisch relevante bodem in de top van het dekzand vergraven zijn geraakt. Ook ter plaatse van de voormalige bebouwing, wegen en houtwallen is bodemprofiel vermoedelijk plaatselijk aangetast. Op basis van enkele boringen in het plangebied lijken echter ook nog delen van het plangebied intacte podzolprofielen en restanten van podzolprofielen te bevatten. Omdat de mate van bodemverstoring binnen het plangebied niet exact bekend is en er aanwijzingen voor podzolprofielen in het plangebied zijn, behoudt het plangebied vooralsnog zijn middelhoge archeologische verwachting. Ter plaatse een intacte bodem zouden immers nog archeologische waarden aanwezig kunnen zijn, omdat het dekzandlandschap waarin ze gevormd zijn een aantrekkelijke vestigingsplaats vormde.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-xaa-z49n
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-tf-pugz
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:161348
Provenance
Creator Verboom-Jansen, M.
Publisher Data Archiving and Networked Services (DANS)
Contributor Verboom-Jansen, M.; M. Verboom-Jansen (Transect)
Publication Year 2020
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (4.315 LON, 51.503 LAT); Ruytershoveweg; Bergen op Zoom; Noord-Brabant