Inventariserend veldonderzoek d.m.v boringen Withofcomplex Etten-Leur

In opdracht van Alwel heeft Antea Group een archeologisch onderzoek uitgevoerd voor een deel van het Withofcomplex (naast Bisschopsmolenstraat 166) in Etten-Leur. Het onderzoek heeft bestaan uit een inventariserend veldonderzoek, verkennende fase met boringen. Dit is aangevuld met een (beknopt) bureauonderzoek, dat wel alle onderdelen uit de BRL 4000 bevat.

De aanleiding voor het onderzoek is het bestemmingsplan dat momenteel voor het plangebied wordt opgesteld. Het vigerende plan staat de beoogde herontwikkeling met nieuwbouw van woningen niet toe waardoor een nieuw bestemmingsplan noodzakelijk is. In het kader van deze voorgenomen ontwikkeling wil opdrachtgever nu archeologisch onderzoek laten uitvoeren, om een dubbelbestemming ’waarde- archeologie’ zo veel als mogelijk te voorkomen.

Op basis van de landschappelijke situatie en bekende gegevens in de omgeving is er sprake van een lage verwachting op resten uit de steentijden, de bronstijd, de ijzertijd, de Romeinse tijd en de vroege middeleeuwen. De verwachting voor resten uit de late middeleeuwen is middelhoog voor de nieuwe tijd is middelhoog tot hoog, vanwege de aanwezigheid van Huize Adama, dat omstreeks 1600 is gebouwd.

Booronderzoek Op basis van het uitgevoerde archeologische booronderzoek is geconstateerd dat de bodemopbouw binnen het plangebied tot voorbij de oorspronkelijk top van de C-Horizont geroerd is. Puin of zelfs het staken van twee boringen is direct toe te schrijven aan bebouwing die eerder al op basis van historisch kaartmateriaal in beeld was. De kans dat er intacte archeologische sporen of resten, laat staan één of meerdere archeologische vindplaatsen, worden aangetroffen is daarmee gering.

Ook zijn de gezette boringen geprojecteerd op de bekende historische kaarten door de jaren heen, vanaf circa 1900 tot aan 2012. Hierop is goed te zien dat de bebouwing door deze jaren heen sterk wijzigt en dat hiervoor hoogstwaarschijnlijk op grote schaal sloopwerkzaamheden hebben plaatsgevonden. Op basis van de kaarten kan geconcludeerd worden dat er geen sprake meer zal zijn van oudere funderingen in het gebied.

Advies Op basis van de uitgevoerde boringen kan gesteld worden dat de bodemopbouw tot voorbij de oorspronkelijke top van de C-Horizont in het plangebied verstoord is. De kans dat er intacte archeologische sporen of resten worden aangetroffen is daarmee gering. Daarnaast is uit bestudering van de historische kaarten gebleken dat het plangebied vaak gewijzigd is de afgelopen jaren. De verwachting is dan ook dat er geen oudere funderingsresten meer in de ondergrond aanwezig zullen zijn.

Het advies luidt dan ook om in het nieuwe bestemmingsplan geen dubbelbestemming waarde archeologie op te nemen en de voorgenomen ontwikkeling mogelijk te maken, zonder verder archeologisch onderzoek uit te voeren.

Bovenstaande betreft een selectieadvies, het nemen van een selectiebesluit is voorbehouden aan de bevoegde overheid, in deze de gemeente Etten-Leur. Op 7 april 2020 ging het bevoegd gezag akkoord met het gegeven advies middels een selectiebesluit.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-xku-y93w
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-p7-0bym
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:161448
Provenance
Creator Sophie, G.
Publisher Antea Group
Contributor Colijn, J.E.; MA J.E. Colijn (Antea Group)
Publication Year 2020
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Text
Format application/pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (4.641 LON, 51.563 LAT); Netherlands; Withofcomplex; Etten-Leur; Gemeente Etten-Leur; Noord-Brabant