In het licht van de bevrijding, interview 06

DOI

'In het licht van de bevrijding' is een achtdelige serie door Charles van den Berg waarin hij praat met acht personen uit Venlo die persoonlijk de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. In 2005 is, in het kader van de 60ste herdenking van de bevrijding van Venlo, de serie uitgezonden door Omroep Venlo in het radioprogramma Venlo Plus.

In dit zesde deel van de uitzending spreekt Charles van den Berg met Friedje Geurts-Leeder. Zij is geboren in 1922 te Venlo. Zij werkte bij de Radiocentrale in de Nieuwstraat. In oktober 1944 fietste zij naar Sevenum om haar voormalige buurman uit Venlo-Oost te berichten hoe het met zijn zoontje ging wat in het ziekenhuis lag. Hiervoor moest ze de Maasbrug over. Dit kon niet zonder goede reden. Ze probeerde met een smoes de Duitser die haar tegenhield te overtuigen dat ze de brug over moest. Ze moest zich melden bij de Orts Kommandant om het probleem voor te leggen. Ze kreeg een nieuwe pas waarmee ze wel toestemming kreeg om over de brug te gaan.

Terug naar huis strandde ze in Blerick, de brug werd gebombardeerd. Op weg naar huis hield ze haar adem in toen zij de rouwende menigte zag na het bombardement van de Picardie en Nassaustraat. Later werkte ze als secretaresse van de Werfleider. Er was anders geen werk voor haar, hier werkten zelfs meerdere mensen uit Venlo. De Hongerwinter herinnert ze zich nog sterk. Op het laatst werd het heel moeilijk, er was heel weinig eten te krijgen. Ze is al die tijd in Venlo gebleven.

Identifier
DOI http://dx.doi.org/doi:10.17026/dans-zw6-v3yx
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:41121
Provenance
Creator Omroep Venlo ©;Charles van den Berg
Publisher Data Archiving and Networked Services (DANS)
Publication Year 2009
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess;DANS License
Representation
Language Dutch
Resource Type Dataset
Format AIFF;MP3;audio/wav
Coverage
Discipline History
Temporal Coverage Begin 2004-10-30T11:59:59Z
Temporal Coverage End 2009-11-03T11:59:59Z