Plangebied Woeziksestraat-Zesweg, gemeente Wijchen

In opdracht van de gemeente Wijchen heeft RAAP in februari 2017 een archeologische opgraving uitgevoerd in verband met de geplande aanleg van een waterberging in de gemeente Wijchen. Het primaire doel van deze opgraving was het veilig stellen van de wetenschappelijke informatie van de vindplaats die tijdens archeologisch vooronderzoek is aangetroffen (behoud ex situ). De opgraving werd aanbevolen naar aanleiding van de resultaten van het proefsleuvenonderzoek, waarbij aanwijzingen zijn gevonden voor archeologische resten uit de periode neolithicum t/m ijzertijd en de nieuwe tijd.

De opgraving heeft met name informatie opgeleverd over het gebruik van een opgevulde laagte of depressie die zich in het oosten van het plangebied bevindt. Bestudering van twee nauwkeurig gedocumenteerde profielen dragen daar aan bij. Ten aanzien van de bewoning in het laat neolithicum t/m de ijzertijd heeft het onderzoek slechts beperkt informatie opgeleverd, aangezien er - afgezien van een spieker uit de ijzertijd - geen structuren zijn herkend.

In het centrum van de depressie zijn diverse kuilen gevonden met een gelaagde vulling, die tot op de leemlaag (laag van Wijchen) zijn ingegraven. De diepere ligging van de leemlaag ter plaatse heeft tot gevolg dat (regen)water zich op deze locatie verzamelde, waardoor deze locatie in meerdere tijdsperioden gebruikt is om water te winnen. Uit het macrobotanische onderzoek en uit het feit dat in het centrum van de depressie kuilen zijn ingegraven, blijkt dat de depressie niet permanent watervoerend was, maar dat sprake was van fluctuerende grondwaterstanden.

Op grond van de resultaten van een 14C ouderdomsbepaling van de vulling van een boomstamput (ca. 1420 - 1260 voor Chr.) is in ieder geval de midden bronstijd B in het vondstmateriaal vertegenwoordigd. Dat geldt ook voor een waterkuil waarin nauwkeurig te dateren kustaardewerk werd gevonden (eerste helft van de midden ijzertijd (325-250 voor Chr.)). In de vuilgrijze vullingslagen in de laagte, die als erosiemateriaal van een nabijgelegen nederzettingsterrein kan worden bestempeld, is handgevormd aardewerk, vuursteen en natuursteen gevonden. Het merendeel van dit vondstmateriaal kan in de midden bronstijd gedateerd worden en een deel in de midden ijzertijd. Enkele aardewerkscherven dateren in het laat neolithicum B en de Romeinse tijd. Daarnaast is materiaal gevonden dat een ruimere datering kent.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-x3s-4cnq
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-0x-sthx
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:117140
Provenance
Creator Zielman, G.
Publisher RAAP
Contributor Boreel, G.L.; Scholte Lubberink, H.B.G.; Veen, Y.R. van der; Willemse, N.W.; RAAP
Publication Year 2019
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/rtf; application/pdf; application/msword; image/jpeg; .rtf; .pdf; .docx; .jpg; .mdb; .shp
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities