Herinneringen aan Indië, interview met mevrouw In 't Anker-de Jong

DOI

Mevrouw in 't Anker-de Jong werd op 15 maart 1938 geboren in Ukkel als dochter van Joodse ouders. Toen de Duitse oorlogsdreiging toenam, besloot het gezin in 1939 naar Nederlands-Indië te vluchten.

Haar vader had via zijn werk banden met het land en kreeg er een kantoorbaan. Daarnaast zat hij in het Indisch verzet tegen de Japanners, waardoor hij al snel na de Japanse inval door soldaten werd opgepakt en vermoord.

Mevrouw In 't Anker-de Jong werd samen met haar moeder geïnterneerd in het vrouwenkamp Tjideng. Vervolgens werden moeder en dochter doorgevoerd naar de speciaal voor Joden bestemde kampen Tangerang en Adek.

Na de bevrijding van Adek op 30 augustus 1945 moesten de twee vanwege de gewelddadige Bersiap nog een tijd onder bescherming van de Japanners in Adek blijven. In januari 1946 is mevrouw Anker-de Jong met haar moeder door het Rode Kruis per vliegtuig naar Valkenburg gerepatrieerd. Mevrouw geeft aan dat ze zowel in de joodse kampen als na de oorlog in Nederland te maken kreeg met antisemitisme.

Identifier
DOI http://dx.doi.org/doi:10.17026/dans-zrd-mmrh
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:61439
Provenance
Creator Indisch Herinneringscentrum
Publisher Data Archiving and Networked Services (DANS)
Contributor Bousché (transcribeur), R.;Abuys (interviewer), G.;Huyskens (av productie), R.;IHC;Brevé (controleur + annotator), L.
Publication Year 2015
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess
Contact Abuys (interviewer), G.;Huyskens (av productie), R.;Indisch Herinneringscentrum;Bousché (transcribeur), R.;Brevé (controleur + annotator), L.;IHC
Representation
Language Dutch
Resource Type Dataset
Format H.264/MPEG-4
Coverage
Discipline Humanities;History;Psychology
Temporal Coverage {2015-06-02,2012,2015-06-10}