Plangebied Bedrijventerrein Plettenburg Zuid, gemeente Nieuwegein; archeologisch vooronderzoek: een bureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek (verkennend booronderzoek)

NGPZ

RAAP heeft in de periode januari - mei 2019 een archeologisch vooronderzoek in de vorm van een bureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek (verkennend booronderzoek) uitgevoerd voor het plangebied bedrijventerrein Plettenburg Zuid te Nieuwegein in de gemeente Nieuwegein.

Op basis van de aanwezigheid van de Wiersch stroomgordel (en zijn crevasses) geldt voor het gebied een hoge kans op het aantreffen van archeologische vindplaatsen uit het neolithicum en eventueel het laat mesolithicum. Dergelijke prehistorische vindplaatsen worden met name op de oevers van de stroomgordels verwacht, maar ook op de oevers van eventuele crevasses. Voornamelijk voor jager-verzamelaargemeenschappen zijn de oevers van actieve rivieren preferente vestigingslocaties. De rivieren vormden een belangrijke voedselbron en werden waarschijnlijk gebruikt als transportroutes.

Vindplaatsen uit de periode laat mesolithicum - neolithicum betreffen in het westelijke rivierengebied zeer waarschijnlijk seizoens- of jachtkampen van jagers-verzamelaars. Dergelijke vindplaatsen zijn in de regel relatief klein en kenmerken zich door een (lichte) strooiing van met name fragmenten vuursteen en verbrande botresten. Op het nabijgelegen terrein Het Klooster zijn recentelijk grotere vindplaatsen (kampement met begravingen) aangetroffen op een oever van de Wiersch stroomgordel. Ook kunnen fragmenten aardewerk en natuursteen voorkomen. Naast de wat grotere seizoenskampen kunnen ook kleinere vindplaatstypen verwacht worden, zoals eenmalige of kortstondig gebruikte jacht- of viskampen.

Voor de periode vanaf de bronstijd geldt een lage verwachting vanwege de ligging in een veengebied. Voor de periode vanaf de late middeleeuwen ligt het plangebied in agrarisch gebied, op grotere afstand van de ontginningsas. Hiervoor geldt dan ook een lage verwachting voor archeologische resten van bewoning. Er kunnen in het komgebied echter wel resten van andersoortig (economisch) gebruik van het landschap worden verwacht. Zo is er op het terrein Het Klooster in het komgebied een visweer uit de 8e eeuw aangetroffen.

Voor archeologische resten uit de Tweede Wereldoorlog geldt een middelhoge tot lage verwachting.

Ten slotte kunnen in het dekzand, afhankelijk van de diepteligging van dit landschap, vindplaatsen uit het laat paleolithicum t/m het neolithicum aanwezig zijn. Dergelijke vindplaatsen zijn ook relatief klein en worden gekenmerkt door een (lichte) vondststrooiing van met name vuursteen en verbrande botresten. Binnen het plangebied zijn tijdens het verkennend booronderzoek tot op een diepte van 5 m –NAP (6 m –Mv) geen pleistocene afzettingen aangetroffen. De kans dat er een dekzandopduiking binnen het plangebied aanwezig is wordt daarom klein geacht.

In een groot deel van het plangebied is de Wiersch stroomgordel in de ondergrond aanwezig. De afzettingen van deze stroomgordel bestaan uit oeverafzettingen op geul- en/of beddingafzettingen. Het uiterlijk en diepteligging van de top van de oeverafzettingen van de Wiersch stroomgordel komen sterk overeen met de situatie zoals die is aangetroffen op het bedrijventerrein Het Klooster, waar recentelijk enkele grotere vindplaatsen uit de Swifterbantcultuur zijn opgegraven. Op grond van deze resultaten blijft de verwachting voor de periode neolithicum en eventueel het laat mesolithicum ook na het verkennend booronderzoek hoog binnen het plangebied, met uitzondering van de zone rond boring 4, 5, 6, 15, 16 en 17, waar alleen komafzettingen zijn aangetroffen.

Op basis van de resultaten van het onderzoek blijkt dat in het plangebied (mogelijk) archeologische resten aanwezig zijn. Of deze ook worden bedreigd door de voorgenomen bodemingrepen hangt af van de diepte van deze voorgenomen bodemingrepen

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-znx-gdg5
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-ge-63xp
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:160474
Provenance
Creator Conradi, N.L.A; Leuvering, J.H.F.
Publisher RAAP Archeologisch Adviesbureau BV
Contributor RAAP Archeologisch Adviesbureau BV
Publication Year 2020
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/msword; .xlsx
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.109 LON, 52.021 LAT); Netherlands