Plangebied Kleine Dorpsstraat 1 Bergen te Bergen, gemeente Bergen; archeologisch vooronderzoek: een bureauonderzoek

In opdracht van Architektenburo Admiraal-Stoute heeft RAAP in april-mei 2020 een archeologisch vooronderzoek in de vorm van een bureauonderzoek uitgevoerd voor het plangebied Kleine Dorpsstraat 1 Bergen te Bergen in de gemeente Bergen. Het onderzoek vond plaats in het kader van een omgevingsvergunning.

Verwachting Voor de hogere delen van de haakwallen geldt een hoge archeologische verwachting voor de aanwezigheid van vindplaatsen uit het laat neolithicum en een middelhoge verwachting voor resten uit de ijzertijd/Romeinse tijd en de middeleeuwen. Voor de flanken geldt een middelhoge verwachting voor archeologische resten vanaf het laat neolithicum t/m de Romeinse tijd en een lage archeologische verwachting voor de middeleeuwen. Het is niet bekend op het plangebied zich op een flank of top van de haakwal bevindt.

Archeologische resten vanaf het laat neolithicum kunnen aanwezig zijn in de top van de haakwal- of duinafzettingen (oud duinzand). Het haakwalzand dan wel oude duinzand wordt vanaf het maaiveld verwacht. Het kan gaan om vindplaatsen uit het laat neolithicum/bronstijd met een oppervlakte tussen circa 200 en 1.000 m². Deze worden (indien niet opgenomen in latere akkerlagen of bouwvoor) gekenmerkt door een vondstlaag of vegetatieniveau, waarin houtskool, aardewerk, vuursteen en natuursteen kunnen voorkomen. Ook kunnen (mossel)schelplagen of (bewerkt) hout voorkomen. Op de vindplaatsen kunnen huisplaatsen en/of losse boerderijen voorkomen, maar ook resten van offerplaatsen, begravingen/grafvelden of sporen van incidenteel of agrarische gebruik van het plangebied zoals percelering en eergetouwsporen.

Vindplaatsen uit de ijzertijd en Romeinse tijd kunnen eveneens aanwezig zijn in de top van de haakwalafzettingen. Binnen de vindplaatsen kan, naast aardewerk, ook hout(skool), natuursteen en metaal voorkomen. Mogelijk kunnen ook sporen van agrarisch gebruik van de locatie, zoals greppelsystemen en sporen van percelering, of van grafvelden aanwezig zijn. Deze sporen zijn echter met een booronderzoek niet of nauwelijks op te sporen.

Voor de late middeleeuwen geldt een hoge verwachting voor archeologische resten die te maken hebben met bewoning in gebruik van de kern van Bergen. Het gaat ten aanzien van deze perioden om nederzettingen met een oppervlakte van circa 500 tot 2.000 m², die worden gekenmerkt door een vondstspreiding van met name aardewerk. Het zal voornamelijk gaan om losse huisplaatsen/boerderijen of een verzameling van enkele boerderijen/huisplaatsen bij elkaar.

Op grond van de historische kaarten worden in het plangebied geen overblijfselen (funderingen) van gebouwen uit de vroege nieuwe tijd (periode 16e-18e eeuw) in het plangebied verwacht, hoewel hier vroeger het verlengde van de Kerkstraat gelopen moet hebben en daarmee samenhangende sporen verwacht kunnen worden, hoewel hier geen ‘harde’ aanwijzingen voor zijn (de in het bureauonderzoek genoemde gebouwen liggen net buiten het plangebied). Deze archeologische waarden kunnen verwacht worden binnen 1,5 m -mv. Aangezien de geplande werkzaamheden worden geschat op 2,6 m -mv, is de kans aanwezig dat archeologische waarden in het plangebied zullen worden verstoord.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-x2r-zhv9
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-u3-8cp7
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:195561
Provenance
Creator Wolzak, J.A.
Publisher RAAP Archeologisch Adviesbureau BV
Contributor RAAP Archeologisch Adviesbureau BV
Publication Year 2020
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Text
Format application/pdf; .pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (4.702 LON, 52.669 LAT); Netherlands; Bergen; Noord-Holland