Te Werve West, gemeente Rijswijk; archeologisch vooronderzoek. Een inventariserend veldonderzoek (proefsleuven)

RAAP Archeologisch Adviesbureau heeft in november en december 2011 een inventariserend veldonderzoek in de vorm van proefsleuven uitgevoerd in verband met het herstructureren / herontwikkelen van het plangebied, Te Werve West in de gemeente Rijswijk.

Het plangebied betreft een woonwijk midden in de gemeente Rijswijk. De zes proefsleuven zijn verspreid door het gebied aangelegd.

In de profielen van de proefsleuven zijn kwelderafzettingen behorend tot het Gantelsysteem aangetroffen. De basis van het profiel bestaat uit sterk siltig, matig fijn zand met enkele kleilagen. Op het zand ligt een kleipakket van uiterst siltige klei met silt- of zandlagen. De top van de natuurlijke afzettingen, het niveau waar het vlak is aangelegd, betreft blauwgrijs, uiterst siltige, zwak humeuze klei met enkele siltlagen, verstikte ijzervlekken en kalkconcreties. Plaatselijk is in de top van dit pakket sprake van een laklaag. De archeologische grondsporen bestaan met name uit tuinbedden, gedempte sloten uit de Nieuwe tijd en recente verstoringen zoals puindumps in het opgebrachte bouwzand. Plaatselijk is sprake van ernstige verstoring van het bodemprofiel door verstoringen die dieper dan het opgebrachte zandpakket en de oude bouwvoor reiken.

Op basis van de resultaten van het proefsleuvenonderzoek in plangebied Te Werve West, in de gemeente Rijswijk, kan worden geconcludeerd dat er in de aangelegde proefsleuven geen aanwijzingen zijn gevonden voor de aanwezigheid van vindplaatsen uit de Romeinse tijd. Het gebied in het zuidoosten van het plangebied dat aan de Romeinse weg grenst, kon niet worden onderzocht. Over dit gebied (tussen de Karel Doormanlaan en de Sir Winston Churchilllaan) kunnen op basis van huidig onderzoek geen uitspraken worden gedaan met betrekking tot de aan- of afwezigheid van archeologische waarden. Dit gebied maakt formeel ook geen deel uit van het huidige herontwikkelingsplan. In het oostelijk deel van het plangebied is de bodemopbouw intact en is plaatselijk sprake van een laklaag. Hierin zijn geen vondsten aangetroffen. In het midden en westen van het plangebied is de top van het natuurlijke bodemprofiel aanzienlijk verstoord door tuinbedden uit de Nieuwe tijd.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-xcv-v3z8
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-acvo-5o
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:54392
Provenance
Creator Ilson, P.J.
Publisher RAAP Archeologisch Adviesbureau B.V.
Contributor Wal, F.J. van der; Emaus, R.; Delwel, I.; RAAP Archeologisch Adviesbureau B.V.
Publication Year 2014
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/rtf; application/msword; image/jpeg; Microsoft Access/dbf; Microsoft Access/mdb; MapInfo/tab
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (4.328 LON, 52.044 LAT); 30G (kaartblad); Te Werve West (toponiem); Rijswijk (plaats); Rijswijk (gemeente); Zuid-Holland (provincie)