Gemeente Echt-Susteren. Plangebied Mariaveld te Susteren

In opdracht van Plangroep Heggen B.V. heeft het onderzoeks- en adviesbureau BAAC bv een archeologisch bureauonderzoek uitgevoerd voor het plangebied Mariaveld te Susteren.

Uit het bureauonderzoek blijkt dat het plangebied deel uitmaakt van een rivierterras van de Maas dat in het einde van het Saalien is ontstaan. Vermoedelijk zal in het daaropvolgende Eemien en Weichselien nog in (beperkte) mate (eolische) sedimentatie hebben plaatsgevonden. Het gebied wordt doorsneden door laag gelegen, oude geulen, waaronder één door het noordelijke deel van het plangebied. Een dergelijke ligging met een grote landschappelijke gradiënt was van oudsher een aantrekkelijke vestigingslocatie. In de directe omgeving van het plangebied is inderdaad een groot aantal archeologische waarden bekend uit de steentijd tot nieuwe tijd. Deze waarden worden aan of nabij het oppervlak aangetroffen.

Het plangebied was tot in de twintigste eeuw onbebouwd en had een agrarisch gebruik. In de twintigste eeuw is in het plangebied een stratenpatroon aangelegd met de bijbehorende leidingen, zoals riolering, elektriciteit, kabel, e.d., die in de loop der tijd zullen zijn vervangen en aangevuld met nieuw leidingen. Deze leidingen bevinden zich met name onder de bestaande trottoirs, waardoor hier de bodem naar verwachting tot 70 à 100 cm -mv verstoord zullen zijn. Voor de aanleg van het wegcunet zal de bodem mogelijk tot in de top van de draagkrachtige laag zijn afgegraven. Het archeologisch sporenniveau hoeft hierbij niet verstoord te zijn geraakt.

Op basis van de landschappelijke ligging en de vindplaatsen in de omgeving en de verwachte verstoring is de verwachting voor onverstoorde archeologische waarden uit het neolithicum tot nieuwe tijd-B in het gehele plangebied middelhoog en laag voor onverstoorde archeologische waarden uit het paleolithicum tot mesolithicum (vuursteenvindplaatsen).

Om de archeologische verwachting te toetsen, en nader te specificeren, wordt een vervolgonderzoek geadviseerd. Vanwege de ligging van het plangebied op in gebruik zijnde straten en de aanwezigheid van leidingen onder de trottoirs, is een standaard inventariserend veldonderzoek om de opgestelde verwachting te toetsen niet mogelijk. Derhalve wordt geadviseerd om de werkzaamheden archeologisch te begeleiden conform het protocol proefsleuven. Dit onderzoek dient uitgevoerd te worden op basis van een door het bevoegd gezag goedgekeurd Programma van Eisen.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-2xp-svqt
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-7nx-x2z
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:39184
Provenance
Creator Boer, E.A.M. de
Publisher BAAC bv
Contributor BAAC bv; Plangroep Heggen B.V.
Publication Year 2011
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Text
Format application/pdf
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.861 LON, 51.063 LAT); 60A; Mariaveld; Susteren; Echt-Susteren; Limburg