Plangebied parkeerplaats P3 bij Oud-Amelisweerd, gemeente Bunnik

RAAP Archeologisch Adviesbureau heeft op 14 en 15 april 2009 een inventariserend veldonderzoek in de vorm van proefsleuven uitgevoerd in verband met de voorgenomen aanleg van een parkeerplaats in de gemeente Bunnik.

In het plangebied zijn aanwijzingen aangetroffen voor het gebruik van de locatie in verschillende fasen. Het is duidelijk dat geen sprake is geweest van intensieve bewoning van deze plek, maar in de Midden Romeinse tijd zijn hier mogelijk als gevolg van een ‘ongeluk’ of bewust voorwerpen achtergelaten (in een geul). En er lijken, gezien het houtskoolrijke spoor dat is aangetroffen, ter plaatse ook activiteiten te hebben plaatsgevonden. De precieze aard van de vindplaats blijft helaas onduidelijk. De grote ijzeren wielband van een Romeins wagenwiel met de daarbij gelegen kommetjes geverfde waar duiden op een militaire context. Daarnaast duiden het aangetroffen grind en de keien mogelijk op de nabijheid van de limesweg. De kwaliteit (gaafheid en conservering) van de sporen en vondsten is zeer goed. Deze Romeinse wielband is tot dusver het enige bekende exemplaar in Nederland.

Op de bedding- en geulafzettingen is nog een dik pakket oeversediment afgezet, met daarin verspreid voorkomend verspoeld materiaal uit de Romeinse tijd (in lage aantallen). Dit aardewerk heeft een vergelijkbare datering met de vondsten uit de geulcontext. Vervolgens is sprake van een periode van stilstand in de sedimentatie, getuige het loopoppervlak dat is aangetroffen: een grijze laag met daarin aardewerk, houtskool- en puinspikkels (in lage aantallen). De enige dateerbare scherf stamt uit de Romeinse tijd. Er zijn in het plangebied gerelateerd aan dit niveau geen sporen aangetroffen.

In of na de Romeinse tijd is het loopoppervlak weer overspoeld en is klei afgezet. Een groot deel van dit pakket is opgenomen in de bouwvoor. In de Late Middeleeuwen en Nieuwe tijd is het gebied in gebruik geweest als akker- of landbouwgrond, getuige de (vermoedelijk) middeleeuwse greppels en de vele vondsten uit de Nieuwe tijd in de bouwvoor. De bijbehorende huisplaatsen of nederzettingen zijn het huis Amelisweerd en/of de bebouwing langs de Koningslaan.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zkr-ba4h
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-fflq-3l
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:48059
Provenance
Creator Kruidhof, C.N.; RAAP Archeologisch adviesbureau B.V.
Publisher RAAP Archeologisch Adviesbureau B.V.
Contributor Briels, I.R.P.M.; Conradi, N.; Laan, E. van der; RAAP Archeologisch Adviesbureau B.V.
Publication Year 2012
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/rtf; application/msword; image/jpeg; application/mdb; application/mapinfo; application/xls
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.170 LON, 52.065 LAT); 32C; Parkeerplaats P3 bij Oud-Amelisweerd; Bunnik; Utrecht