Aanleg van drie poelen in het object Wargashuyse te Vught, gemeente Vught; archeologisch onderzoek: een archeologische begeleiding van de graafwerkzaamheden

In opdracht van Brabants Landschap heeft RAAP Archeologisch Adviesbureau een archeologisch onderzoek uitgevoerd naar aanleiding van de aanleg van drie poelen in het object Wargashuyse te Vught. Op de gemeentelijke archeologische waarden- en beleidskaart liggen alle poelen in een zone met een hoge archeologische verwachting. Conform het gemeentelijk beleid dient bij bodemingrepen in dergelijke zones een onderzoek plaats te vinden waarin de archeologische waarde van het terrein wordt aangeduid. Voor de start van de graafwerken is daarom een Programma van Eisen (PvE) met een beknopt bureauonderzoek opgesteld. Dit PvE is goedgekeurd door de gemeente Vught. Conform dit PvE bestond het veldonderzoek uit een intensieve archeologische begeleiding van de graafwerken.

Het doel van de archeologische begeleiding volgens het protocol proefsleuven is in de eerste plaats om vast te stellen of er zich in het onderzoeksgebied archeologische vindplaatsen bevinden. Bij het aantreffen van archeologische resten worden deze opgegraven indien behoud door planaanpassing niet mogelijk is.

Tijdens de begeleiding zijn, naast enkele perceelsgreppels, alleen archeologische sporen en vondsten aangetroffen in de meest westelijke poel (poel 1). Deze vindplaats bestaat uit een natuurlijke natte laagte met archeologische vondstlagen uit de periode IJzertijd-Romeinse tijd en aangrenzend enkele archeologische sporen. De site loopt door in westelijke en noordwestelijke richting buiten de ontgraving; mede hierdoor is een eenduidige interpretatie van de aangetroffen resten moeilijk. Binnen de ontgraving zijn alle archeologische sporen en resten opgegraven.

Op basis van de onderzoeksresultaten worden in de onmiddellijke omgeving van de vindplaats ook bewoningssporen verwacht uit de IJzertijd en/of Romeinse tijd.

Bij de overige twee poelen is geen archeologische vindplaats aangetroffen in de ontgravingen.

Door de beperkte onderzochte oppervlakte zijn de verzamelde gegevens echter onvoldoende voor een gefundeerde archeologische waardering van de (onmiddellijke) omgeving.

De landschappelijke en archeologische gegevens uit onderhavig rapport, kunnen gebruikt worden voor het op punt stellen van een archeologische onderzoeksstrategie bij eventuele toekomstige bodemingrepen inde omgeving van het onderzoeksgebied.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zcx-6bka
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-06u7-mx
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:73356
Provenance
Creator Vansweevelt, J.
Publisher RAAP Archeologisch Adviesbureau
Contributor Keijers, D.M.G.; Sprengers, N.H.A; RAAP Archeologisch Adviesbureau
Publication Year 2017
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0; http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format image/jpeg; application/msword; Deborah (dbf); MapInfo; Microsoft Access
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.261 LON, 51.645 LAT); Noord-Brabant; Vught; Wargashuyse; poel 1 = 146.282/406.301; poel 2 = 146.406/406.264; poel 3 = 146.638/406.218