Wonen en werken langs de Keutelbeek - plangebied Kummenaedestraat/Kluis te Geleen, gemeente Sittard-Geleen

Tussen januari en september 2016 zijn in opdracht van de gemeente Sittard-Geleen rioolwerkzaamheden aan de Kummenaedestraat-Kluis archeologisch begeleid door RAAP. De werkzaamheden bestonden voornamelijk uit de aanleg van een nieuwe riolering (deels ter vervanging van bestaande riolering) en de vervanging van het bestaande wegdek. In aanvulling op deze werkzaamheden werd er ook in de Kanariestraat een nieuwe riolering aangelegd en is er op het parkeerterrein van Glanerbrook een rioolkelder gerealiseerd. Ten slotte is er op het terrein van de voormalige gemeentelijke kwekerij aan de Beekhoverstraat een regenbuffer gegraven. Al deze graafwerkzaamheden zijn, conform het goedgekeurde PvE, intensief begeleid (Peeters, 2015).

Tijdens de begeleiding zijn drie vindplaatsen aangetroffen:

Vindplaats 1, ter hoogte van Kluis, bestaat uit twee structuren in de vorm van een oude weg met daarin karrensporen en muurwerk behorende tot een kelder met keldervulling van een oude boerderij. De weg bestaat uit een zeer fijn zandig lichaam. Het zandlichaam ligt duidelijk lager dan de huizen rondom de huidige weg. Zeer waarschijnlijk moet deze weg gezien worden als de voorloper van de huidige weg. De boerderij is terug te vinden op historisch kaartmateriaal van rond 1900 en is gesloopt rond 1960.

Vindplaats 2, ter hoogte van Kluis, vlakbij de kruising met de Frans Erenslaan, bestaat uit een lineair spoor, mogelijk een gracht, die is ingegraven dan wel ingesleten in de Bt- of BC-horizont en gevolgd kon worden over een afstand van ongeveer 10 meter. Helaas waren er in zowel het horizontale als verticale vlak te weinig zichtmogelijkheden om het spoor goed te kunnen duiden. Het spoor is zeer vaag en was met name in het vlak zeer moeilijk waar te nemen. Hierdoor is onder andere de totale breedte en diepte onbekend. Een inschatting op basis van het profiel geeft wel aan dat het spoor tenminste 3 meter en mogelijk zelfs 4 meter of meer breed is. De bodem is niet waargenomen, maar de diepte is tenminste 140 cm en mogelijk zelfs 220 cm diep (circa 300 cm -mv). Op basis van een OSL-datering kan het spoor gedateerd worden tussen 4760-3920 v. Chr. Naar alle waarschijnlijkheid moet het spoor geïnterpreteerd worden als een gracht. Een natuurlijke geul is mogelijk, maar onwaarschijnlijk gezien het beperkte verval. Het lijkt aannemelijk dat deze gracht/geul onderdeel was van de nabijgelegen LBK-nederzetting Geleen-Kluis. Opmerkelijk is echter dat de OSL-datering van het spoor jonger is dan deze nederzetting. Er zijn twee mogelijke verklaringen voor deze discrepantie. In de eerste plaats is het mogelijk dat het spoor inderdaad dateert uit een jongere periode (Rössen of Michelsberg). De tweede optie is dat het gaat om een jongere vulling van een oud spoor.

Vindplaats 3, ter hoogte van de Kummenadestraat en de parkeerplaats van sportcentrum Glanerbrook, bestaat enerzijds uit enkele nederzettingssporen die zijn aangetroffen in de rioleringssleuf op de iets hogere gelegen, droge delen langs het beekdal van de Keutelbeek, en anderzijds een grote hoeveelheid aan materiaaldumps in het beekdal zelf. Het vondstmateriaal bestaat voornamelijk uit aardewerk, metaalslakken en enkele stukken natuursteen. Het aardwerk dateert de vindplaats in de Volle Middeleeuwen. Een analyse van het slakmateriaal lijkt erop te wijzen dat er (professionele) ijzerbewerking heeft plaatsgevonden door een kundige smid.

Op basis van de resultaten van het onderzoek kunnen de volgende adviezen worden gegeven: • Op basis van de scoringstabellen in de KNA kunnen vindplaatsen 2 en 3 als behoudenswaardig worden aangemerkt. Vindplaats 1 daarentegen is niet behoudenswaardig. • Zowel rondom vindplaats 2 als 3 worden nog meer sporen verwacht. Er wordt dan ook geadviseerd om de hoge archeologische verwachting te handhaven.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zfs-mheh
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-qv-kyrx
Related Identifier https://archisarchief.cultureelerfgoed.nl/Archis3/Zaakdocumenten/398/3985155/afm/
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:115258
Provenance
Creator Vaessen, R.A.
Publisher RAAP Archeologisch Adviesbureau bv
Contributor Janssen, M.; Roggen, R.; RAAP Archeologisch Adviesbureau bv
Publication Year 2019
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/rtf; dbf/xlsx, GeoJson, shp, jpg
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.833 LON, 50.965 LAT)