Naast de Oude Kerk te Oosterbeek, gemeente Renkum

In opdracht van de bouwcommissie Oude Kerk Oosterbeek heeft RAAP Archeologisch Adviesbureau een archeologische opgraving en een saneringsbegeleiding uitgevoerd in verband met geplande bouw van nieuwe voorzieningen rond de Oude Kerk te Oosterbeek in de gemeente Renkum.

Het onderzoek heeft de resten opgeleverd van twee complextypen. In de eerste plaats gaat om resten van het kerkhof en de kerk, die bestaan uit zes begravingen en de funderingen van de kerk en de kerkhofmuur. Daarnaast zijn relicten uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen, die bestaan uit een loopgraaf en diverse militaria.

Op het kerkhof zijn delen van zes skeletten blootgelegd op vier verschillende niveaus. Een van de graven op het hoogste niveau is op basis van 14C-datering gedateerd tussen 1674 en 1865 na Chr. Op het diepste niveau is een begraving gedateerd tussen circa 1020 en 1155 na Chr. De aangetroffen funderingen zijn van verschillende kerkfasen. De vroegste resten bestaan uit funderingsresten van het tufstenen romaanse koor uit 12e of 13e eeuw met daartegenaan de funderingen van de in de 14e eeuw aangebrachte steunberen in baksteen. Ook van het bakstenen gotische koor uit de 15e eeuw zijn de funderingen gelokaliseerd. Ten slotte zijn resten van het dwarsschip uit 1865 aangetroffen. De aangetroffen kerkhofmuur met steunberen is opgebouwd uit hergebruikt tufsteen en baksteen. De muur is op 16e-eeuwse kaarten afgebeeld, maar kan mogelijk al bij de eerste verbouwingen met baksteen in de 14e eeuw zijn opgebouwd.

Een aangetroffen loopgraaf is aangelegd in het begin van 1945 en maakte deel uit van een groter systeem rond de kerk. Het spoor van de loopgraaf bestond uit een puinvulling. Direct na de oorlog werd door de bevolking van Oosterbeek een begin gemaakt met het puinruimen en de wederopbouw van het geruïneerde Oosterbeek. Hierbij werden de loopgraven opgevuld met het puin van vernielde huizen, achtergelaten militaria en ander puin. De aangetroffen militaria uit zowel de loopgraaf als de bovengrond zijn voornamelijk Brits en afkomstig uit de Slag om Arnhem. Ook zijn er artikelen met een Amerikaanse of Duitse herkomst aangetroffen.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zz3-ms8b
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-zhx3-n5
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:60454
Provenance
Creator Pronk, E.C.
Publisher RAAP Archeologisch Adviesbureau B.V.
Contributor RAAP Archeologisch Adviesbureau B.V.
Publication Year 2015
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/rtf; application/pdf; image/jpeg; mapinfo / tab; access / mdb
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.838 LON, 51.978 LAT); 40A; Oude Kerk; Oosterbeek; Renkum; Gelderland