Getuigen Verhalen, Het Molukse perspectief in oorlogstijd, interview 03

Geïnterviewde 03 is geboren op 5 februari 1924 in het dorp Oma, eiland Haruku, Molukken, Indonesië. Hij groeide op in een gezin van vader, moeder en vier kinderen. Hij was het tweede kind. In Oma maakte hij tijdens zijn kinderjaren twee grote branden (1928, 1938)en een aardbeving (1935) mee.

Toen de Tweede Wereldoorlog begon, was hij nog in Oma, en hij maakte de Japanse aanval op het dorp mee. Gedurende de oorlog werkte hij voor de Japanners in Ambon en op het eiland Seram in de stad Piru. Van Piru vluchtte hij naar Loki, waar een oom van hem woonde, en waar hij een Japans verhoor overleefde.

In 1947 tekende hij voor het KNIL. Vanuit Ambon vertrok hij achtereenvolgens naar, Namlea (Buru), Makassar, Surabaya en Tanjung Priok. Hij volgde een opleiding parachutist en commando en vocht mee tijdens de politionele acties. Hij was betrokken bij de acties in 1948 te Yogya, Jambi (Sumatra), Rengat (Sumatra) en Wonosari. In 1951 werd hij per vliegtuig naar Nederland gebracht.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zax-qm73
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-jb9-h7v
Source https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-jb9-h7v
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:41434
Provenance
Creator Museum Maluku (MuMa) ©; Vreeswijk-Manusiwa, J.M.
Publisher Data Archiving and Networked Services (DANS)
Publication Year 2010
Rights info:eu-repo/semantics/restrictedAccess; DANS License
OpenAccess false
Representation
Resource Type Dataset
Format avi; doc; pdf
Discipline History
Spatial Coverage Indonesië; Java; Bandung; Molukken; Seram; Piru; Loki; Haruku; Oma; Indonesia; the Moluccas; Yogya