Oude Molenstraat 7 Simpelveld

KSP Archeologie heeft een archeologisch bureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek, verkennende fase (IVO-(O)verig); booronderzoek) uitgevoerd voor de locatie aan de Oude Molenstraat 7 in Simpelveld (gemeente Simpelveld). Het onderzoek is uitgevoerd voor de aanvraag van een bestemmingsplanwijziging voor de uitbreiding van het bouwvlak ten behoeve van de bouw van een loods/stal.

Het doel van het archeologische bureauonderzoek was het opstellen van een gespecificeerde archeologische verwachting voor het plangebied. Op basis van de landschappelijke ligging op een afbraakwand en het historisch kaartmateriaal is aan het plangebied een lage specifieke verwachting toegekend voor zowel vuursteenvindplaatsen uit het Midden-Paleolithicum tot en met het Neolithicum, voor nederzettingsresten uit het Neolithicum tot en met de Volle Middeleeuwen (tot in de 13e eeuw) en voor bebouwingsresten vanaf de Late Middeleeuwen (vanaf de 13e eeuw) tot en met de Nieuwe tijd.

Vervolgens is deze verwachting getoetst door middel van een inventariserend veldonderzoek, verkennende fase. Uit het booronderzoek is gebleken dat het plangebied aan de onderzijde van een afbraakwand ligt naar de overgang van het beekdal van de Eyserbeek. Er is voornamelijk geërodeerde löss/colluvium aangetroffen en in de ondergrond is kalksteen/mergel aanwezig. Er is geen krijtvaaggrond aangetroffen, maar voornamelijk een ooivaaggrond. Op basis hiervan blijven de lage verwachtingen uit het bureauonderzoek voor zowel vuursteenvindplaatsen van jagers-verzamelaars uit het Midden-Paleolithicum tot en met Neolithicum, nederzettingen vanaf het Neolithicum tot en met de Volle Middeleeuwen (tot in de 13e eeuw) en bebouwingresten vanaf de Late Middeleeuwen (vanaf de 13e eeuw) tot en met de Nieuwe tijd gehandhaafd.

Op grond van de ligging aan de onderzijde van een afbraakwand, het aangetroffen geërodeerde löss/colluvium in het plangebied en daarmee lage archeologische verwachting adviseert KSP Archeologie geen archeologisch vervolgonderzoek.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-zdg-76tw
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-u2-lg0u
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:207373
Provenance
Creator Schorn, E.A.
Publisher Data Archiving and Networked Services (DANS)
Contributor Schorn, E.A. E.A.; E.A. E.A. Schorn (KSP Archeologie)
Publication Year 2021
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Resource Type Dataset
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities