Plangebied A50/A73 te Ewijk , gemeente Beuningen

K3Delta onderzoekt de mogelijkheden om klei te winnen in een plangebied dat is gelegen tussen de A50 en de A73 in de gemeente Ewijk. Omdat in delen van het plangebied aanwijzingen zijn voor de aanwezigheid van archeologische resten, is het noodzakelijk om voorafgaand aan deze kleiwinning de archeologische waarde van het terrein vast te stellen. Hiertoe heeft RAAP van 17-04-2019 tot en met 03-05-2019 een waarderend archeologisch proefsleuvenonderzoek uitgevoerd.

Tijdens het onderzoek is het plangebied op basis van de resultaten uit het voorgaande verkennende booronderzoek onderverdeeld in drie zones, elk met een eigen onderzoeksintensiteit (deelgebied B1 tot en met B3). Deelgebied B1 in het noorden en deelgebied B2 in het zuiden hebben op basis van archeologische indicatoren in de boringen een hoge archeologische verwachting en zijn het meest intensief onderzocht. Om de vindplaatsen te begrenzen zijn vervolgens het tussengelegen deelgebied B3 onderzocht. Alles bij elkaar zijn tijdens het onderzoek 41 proefsleuven aangelegd. In de meeste proefsleuven kon worden volstaan met de aanleg van één opgravingsvlak, in veertien werkputten is op een dieper, prehistorisch niveau, een tweede vlak aangelegd. Het totale onderzochte oppervlak bedraagt 4370 m2.

Verspreid over de proefsleuven zijn verschillende archeologische resten aangetroffen. In de zuidelijke helft gaat het vooral om losse sporen en vondsten uit de Romeinse tijd. Deze resten kunnen niet aan een vindplaats worden toegeschreven en zijn ook niet behoudenswaardig. In de noordelijke helft kunnen drie afzonderlijke vindplaatsen worden onderscheiden. Het gaat om nederzettingssporen uit het neolithicum en de bronstijd, een grafveld uit de Romeinse tijd en een erf uit de late middeleeuwen en nieuwe tijd. Uit de waardering komt naar voren dat alle drie de vindplaatsen behoudenswaardig zijn.

Er wordt geadviseerd om de vindplaatsen in de noordelijke helft van het plangebied duurzaam in-situ te behouden. Hiertoe dienen de vindplaatsen tijdens de ontwikkeling fysiek te worden afgezet, zodat met name de ondiep gelegen archeologische resten niet beschadigd raken door verplaatsing van zwaar materieel. Omdat in de zuidelijke helft van het plangebied geen behoudenswaardige resten zijn aangetroffen wordt geadviseerd om dit deel vrij te geven en op het gebied van archeologisch onderzoek geen verdere eisen te stellen.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-z5k-4gvw
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-iu-smsw
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:157844
Provenance
Creator Norde, E.H.L.D.
Publisher RAAP
Contributor RAAP
Publication Year 2020
Rights info:eu-repo/semantics/restrictedAccess; License: http://dans.knaw.nl/en/about/organisation-and-policy/legal-information/DANSLicence.pdf; http://dans.knaw.nl/en/about/organisation-and-policy/legal-information/DANSLicence.pdf
OpenAccess false
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/rtf; application/pdf; application/msword; image/jpeg; .mdb; .shp; application/x-cmdi+xml
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (5.721 LON, 51.864 LAT); Netherlands; Koningstraat te Ewijk, gemeente Beuningen