Plangebied Wijnbergen Het Oosten te Doetinchem, gemeente Doetinchem

In opdracht van de gemeente Doetinchem heeft RAAP in juli 2020 een archeologisch vooronderzoek in de vorm van een bureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek (karterend booronderzoek) uitgevoerd voor het plangebied Wijnbergen Het Oosten te Doetinchem in de gemeente Doetinchem. Het onderzoek vond plaats in het kader van een nieuw bestemmingsplan.

Volgens de aardkundige kaart, behorend bij de archeologische verwachtingskaart van de gemeente Doetinchem, bevindt het plangebied zich voor het grootste deel op een hoog rivierterrasrest doorsneden door laagte met geulen. Het pleistocene landschap zal zijn afgedekt door oeverafzettingen van de Oude IJssel en mogelijk is sprake van overslag- of dijkdoorbraakafzettingen aangezien het plangebied gedeeltelijk begrensd wordt door de Kapperskolk.

Het blijkt dat de meeste bekende vindplaatsen zich bevinden op de rivierduinen ten westen en zuiden van het plangebied. De hoge rivierterrasrest waarop het plangebied zich bevindt kent echter ook een hoge archeologische verwachting. Tijdens eerder uitgevoerd verkennend booronderzoek in plangebied Wijnbergen in het zuiden van het huidige plangebied houtskool in de boor aangetroffen (vindplaats 3). Het karterend booronderzoek heeft laten zien dat geen sprake is van een toevalsvondst, maar stelt toch dat de vindplaats niet behoudenswaardig is, omdat waarschijnlijk sprake is van verspoeld materiaal in de context van een restgeul. Bovendien werd alleen houtskool aangetroffen.

Het booronderzoek heeft laten zien dat het grootste deel van het plangebied sterk geërodeerd is als gevolg van overstromingen. Binnen het grootste deel van het plangebied zullen geen archeologische waarden meer aanwezig zijn als gevolg van sterke erosie. In het zuidelijk deel kunnen sporen bewaard zijn op het hoger gelegen rivierterras. De sporen kunnen afkomstig zijn van bewoning, maar ook van de steenoven. Onduidelijk blijft of in de lager gelegen zone van vindplaats ook sporen verwacht kunnen worden of dat hier alleen sprake is van een vondstspreiding. Vindplaats 3 krijgt samen met een deel ten noorden daarvan een hoge verwachting.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-29z-bc8z
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-tz-fv4t
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:201429
Provenance
Creator Boreel, G.L.
Publisher RAAP
Contributor RAAP
Publication Year 2021
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0; http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/pdf; .csv; .GeoJson
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (6.284 LON, 51.953 LAT); Netherlands; Wijnbergen Het Oosten; Doetinchem