Fazantplein Gemeente Den Haag

Op het Fazantplein te Den Haag is een groot aantal archeologische sporen aangetroffen die duiden op drie fases van landgebruik, allereerst een brede afwateringsgreppel, later een groot aantal nederzettingssporen en tenslotte een akker. Aan de hand van het aardewerk konden de nederzettingssporen en de akker in de vroege ijzertijd of vroege midden ijzertijd gedateerd worden. De eerste fase, de oost-west georiënteerde ontwateringgreppel kon helaas niet gedateerd worden omdat hier geen vondstmateriaal in aangetroffen is.

De tweede fase omvat een groot aantal paalsporen, een haard, een vuile laag, twee mogelijke waterkuilen en een standgreppeltje. Gezien de aard van de sporen moet de onderzoekslocatie deel uitgemaakt hebben van een erf. Helaas konden uit de grote hoeveelheid palen slechts drie structuren herleid worden. Deze structuren betreffen een vierpalige spieker, een zwaarder uitgevoerde zespalige spieker en een vierpalige structuur. Twee spiekers dienden voor de opslag van gewassen waaronder gerst, gezien de aanwezigheid van gepofte gerstekorrels in de paleo-ecologische monsters. De andere vierpalige structuur was voorzien van een haard en heeft vermoedelijk dus geen opslagfunctie gehad.

In de derde fase is de hele onderzoekslocatie in gebruik geweest als akker. Door herhaaldelijk ploegen van de bodem ontstond een cultuurdek. De eergetouwkrassen oversnijden alle sporen uit fase 2. De cultuurlaag is daarna met 1,6 m zand overstoven en tot de aanleg van de huidige bouw niet meer in gebruik geweest. Mogelijk is deze overstuiving de aanleiding geweest om het erf en de akker te verlaten. Het stuifzand was dik genoeg om de ijzertijdsporen tegen de recente verstoringen te beschermen.

In de regio Den Haag is een groot aantal vindplaatsen uit de ijzertijd bekend. De vroege ijzertijd is echter ondervertegenwoordigd. Alleen op Boezemland, Noordhof, Hengelolaan, Eskamppolder, aan de Laan van Meerdervoort en vermoedelijk ook op het Wijndaelerplantsoen zijn resten uit deze periode aangetroffen. Het Fazantplein is tot op heden een van de weinige vindplaatsen waar duidelijke structuren konden worden gereconstrueerd. Het Fazantplein betreft dus een belangrijke vindplaats, maar kon niet worden begrensd. In de directe omgeving wordt het bestaande riool vervangen door een nieuw riool en deze werkzaamheden worden begeleid door de afdeling Archeologie. In deze rioolsleuven zijn ook aanwijzingen gevonden voor de aanwezigheid van een soortgelijke cultuurlaag als op het Fazantplein. Daardoor is duidelijk dat de bewoningresten zich over een groot gebied uitstrekken, maar de exacte begrenzing is onbekend.

Identifier
DOI https://doi.org/10.17026/dans-25h-f4r4
PID https://nbn-resolving.org/urn:nbn:nl:ui:13-m8c-fbr
Metadata Access https://easy.dans.knaw.nl/oai?verb=GetRecord&metadataPrefix=oai_datacite&identifier=oai:easy.dans.knaw.nl:easy-dataset:31687
Provenance
Creator Stokkel, P.J.A.
Publisher Gemeente Den Haag, Dienst Stadsbeheer, Afdeling Archeologie
Contributor Gemeente Den Haag, Dienst Stadsbeheer, Afdeling Archeologie
Publication Year 2010
Rights info:eu-repo/semantics/openAccess; License: http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0; http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
OpenAccess true
Representation
Language Dutch; Flemish
Resource Type Dataset
Format application/pdf; image/jpeg; application/msword; image/tiff; autocad / dxf; archeolink / apr; mapinfo / tab; tfw
Discipline Ancient Cultures; Archaeology; Humanities
Spatial Coverage (4.255W, 52.081S, 4.255E, 52.082N); Fazantplein; Den Haag; Zuid-Holland